Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 19. 1. 2017.

Osobno ću predsjedati Savjetom za pregovore s MOL-om

Na 17. sjednici Vlade premijer Plenković govorio je o osnivanju tijela koje će pregovarati o vraćanju INA-e u vlasništvo Hrvatske, o ciljevima uoči putovanja na Svjetski gospodarski forum u Davosu te o drugim pitanjima

Premijer Plenković osvrnuo se na decentno i dostojanstveno obilježenu 25. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske polaganjem vijenaca na Oltaru domovine, svetom misom u zagrebačkoj katedrali, koncertom „Moja domovina“ u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog te svečanom sjednicom Hrvatskog sabora i dodjelom priznanja hrvatskim braniteljima, prvom hrvatskom predsjedniku, Vladi nacionalnog jedinstva te brojnim uglednim inozemnim političarima koji su pridonijeli međunarodnoj afirmaciji Hrvatske. Izrazio je zahvalnost predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, koji je na njegov poziv došao u Hrvatsku i održao osoban i emotivan govor na hrvatskom jeziku, koji je ujedno bio vrlo političan s pravim porukama Hrvatskoj.

Izvijestio je da je jučer s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i europskih poslova Davorom Stierom podnio Hrvatskom saboru Izvješće o radu Europskoga vijeća u 2016. godini. Dodao je da su u višesatnoj raspravi načeli brojna pitanja od ključne važnosti za Hrvatsku, Europsku uniju, vanjsku politiku i međunarodne odnose, naglasivši da će se taj dijalog s Hrvatskim saborom nastaviti.

„Mislim da je praksa koju smo uveli, da nakon svakog Europskog vijeća idemo pred plenarnu sjednicu Hrvatskog sabora, vrlo korisna i da će se pokazati kao jedan od najboljih instrumenata da sve ono što se zbiva na međunarodnoj razini bude i percipirano i analizirano", pojasnio je Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo izborom novog predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, koji će, uvjeren je, voditi tu instituciju u sljedeće dvije i pol godine na učinkovit način i sa simpatijama prema Republici Hrvatskoj.

Vlada je na današnjoj sjednici osnovala Savjet za pregovore s MOL-om o mogućem otkupu dionica INA-e. Savjet će predvoditi predsjednik Vlade, a njgovi članovi bit će potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, ministar državne imovine Goran Marić, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić te državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić.

Plenković je rekao da će Savjet davati smjernice, poduzimati mjere i aktivnosti te predlagati Vladi donošenje odluka u vezi s pripremom, provedbom i financiranjem mogućeg otkupa dionica koje drži MOL.

U izjavi za medije nakon sjednice Vlade, Plenković je istaknuo da će osobno predsjedati Savjetom radi potpune kontrole procesa te će preuzeti odgovornost za daljnje korake u pogledu na taj strateški cilj Hrvatske. "Želja mi je da cijela operacija ne generira nov javni dug", poručio je Plenković.

Najavio je da će poslijepodne otputovati u Davos, na Svjetski gospodarski forum, gdje će sudjelovati u raspravi na panelu o situaciji u susjedstvu Europske unije i u Jugoistočnoj Europi, zajedno s ukrajinskim predsjednikom Porošenkom, srpskim premijerom Vučićem, europskim povjerenikom Johannesom Hahnom i austrijskim ministrom vanjskih poslova Kurzom. Tijekom boravka u Davosu Plenković će razgovarati i s predsjednicom Švicarske, s gruzijskim premijerom, s glavnim tajnikom NATO-a, s visokom predstavnicom Europske Unije Mogherini, s europskim povjerenikom Hahnom, s glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurrijem te s nizom drugih dužnosnika i svjetskih gospodarstvenika.

"Cilj sastanaka je utvrditi kakve su promjene u globalnim odnosima nakon izbora u SAD-u, vidjeti gospodarske i financijske trendove te pozicionirati Hrvatsku u tim razgovorima i našim ambicijama kvalitetne suradnje s ključnim partnerima na globalnoj sceni. Hrvatska ima ambiciju priključiti se OECD-u", poručio je Plenković.