Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 17. 1. 2017.

Trebamo dvije snažne kompanije koje će osigurati energetsku neovisnost

U Hrvatskome saboru održano je aktualno prijepodne na kojemu su predsjednik Vlade i njezini članovi odgovorili na ukupno 39 pitanja zastupnika

Odgovarajući na upit o INA-i, premijer Plenković istaknuo je da je INA jedna od nekoliko hrvatskih strateških kompanija, a njezina situacija u proteklih 15-ak godina izrazito je kompleksna te je donijela niz političkih, pravnih i gospodarskih te socijalnih problema i otvorenih pitanja. "Ova se Vlada bavi INA-om od prvog dana mandata. Želimo da nakon odluke Arbitražnog suda u okviru UNCITRAL-a u Ženevi svi zajedno postignemo široki politički konsenzus o otkupu udjela MOL-ovih dionica u INA-i", poručio je Plenković i dodao kako je to dobro za hrvatsko gospodarstvo, INA-u te energetsku sigurnost i opskrbu Hrvatske.

Ocijenio je kako je to i u političkom smislu, nakon niza otvorenih pitanja s mađarskom stranom i MOL-om, najbolje rješenje za međudržavne odnose Hrvatske i Mađarske. Dodao je da INA mora u svom sustavu imati rezerve plina i nafte, rafinerije koje funkcioniraju i kvalitetan maloprodajni lanac.

"Od svega što smo slušali u proteklim tjednima u javnoj raspravi, još nijedan bolji i učinkovitiji model nisam čuo od onog inicijalne javne ponude 25 posto minus jedne dionice HEP-a. To govorim stoga što oni koji poznaju korporativno upravljanje i Zakon o trgovačkim društvima znaju da upravo tako Hrvatska sa 75 posto plus jednom dionicom HEP-a zadržava sva ključna prava u upravljanju hrvatskom elektroprivredom", kazao je Plenković.

Pojasnio je i kako bi se na taj način ostvarilo i više standarde korporativnog upravljanja HEP-om, koji je profitabilan i kvalitetan. Naglasio je kako ova Vlada rješava probleme transparentno i u duhu dogovora s partnerima unutar parlamentarne većina te s opozicijskim strankama.

"Naša je ambicija da upravo na taj način imamo dvije snažne energetske kompanije kojima se kvalitetno upravlja prema najvišim korporativnim standardima te koje će osigurati energetsku neovisnost i energetsku opskrbu Hrvatske", zaključio je Plenković.

Komentirajući stanje socijalnog dijaloga i pregovora sa sindikatima, Plenković je kazao da je Vlada na svojoj prvoj sjednici imenovala predstavnike u Gospodarsko-socijalno vijeće, a socijalni dijalog smatra jednim od najbitnijih aspekata rada Vlade, u smislu uključivosti i konzultiranja sindikata i poslodavaca.

"Imali smo vrlo malo vremena, ali smo u tom razdoblju uspjeli napraviti nekoliko bitnih i važnih iskoraka: povećali smo iznos minimalne plaće – više nego Kukuriku Vlada kumulativno od 2012.  do 2015. godine, isplatili smo božićnicu bez rebalansa proračuna, postigli smo dogovor sa sindikatima državnih službi, odlukom Vlade stavili smo u jednak položaj sindikate i zaposlenike u javnim službama s onim u državnim – s povećanjem plaće od 2 posto od 1. siječnja", naveo je Plenković i najavio nastavak dijaloga i sa sindikatima javnih službi.

Plenković je istaknuo da je prioritet Vlade usvojiti daljnje konkretne mjere koje će olakšati poslovnu slobodu i poduzetništvo svih onih odvažnih ljudi koji se upuštaju u poslovne pothvate.

"Stoga su ovaj Akciji plan koji smo usvojili na Vladi RH, koji ima 104 mjere i trebao bi donijeti uštede od 1,5 milijardu kuna, vrlo dobro prihvatili upravo oni koji su svaki dan suočeni s brojnim nametima", rekao je Plenković.

Napomenuo je kako su sve mjere na tragu politike Europske unije čije aktivnosti godinama vodi nekadašnji bavarski premijer, a s ciljem ukidanja brojnih administrativnih barijera, a i nameta koji nisu korisni za poduzetnike i nisu nužni u realno životu.