Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 1. 2017.

Plenković s članovima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije

Predsjednik Vlade Plenković primio je predsjednika Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimira Puljića, zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i članove Stalnog vijeća HBK-a

Sastanku su također nazočili ministar državne imovine Goran Marić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Davor Božinović te ravnatelj Ureda komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić, uz prisustvo đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Đure Hranića, porečkog i pulskog biskupa mons. Dražena Kutleše te generalnog tajnika HBK-a mons. Enca Rodinisa.

Suradnja države i Katoličke crkve, kako je istaknuto, dobra je, a posebno je izraženo zadovoljstvo vrlo otvorenim dijalogom. Predsjednik Vlade rekao je da sva otvorena pitanja treba rješavati dogovorom te da rad Mješovitih komisija i povjerenstava Vlade i HBK-a treba intenzivirati kako bi se mogla rješavati pitanja od zajedničkog interesa.

Razgovaralo se o pitanju suočavanja s prošlošću, a članovi Stalnog vijeća HBK-a podržali su najavu predsjednika da će se to pitanje rješavati sustavno, pluralistički i institucionalno.

Jedna od tema razgovora bila je i reforma školstva, za koju je predsjednik Vlade rekao da se nastavlja, a predsjednik Stalnog vijeća HBK-a mons. Puljić naglasio je kako pozdravlja ta nastojanja te da reforma mora biti oslobođena ideoloških premisa.

Teme