Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 5. 1. 2017.

Naći ćemo rješenje koje će zadovoljiti studente

U izjavi za medije premijer Plenković osvrnuo se na oporezivanje studentske zarade te je istaknuo da će Vlada pronaći rješenje koje će spriječiti pogoršanje položaja studenata

Premijer Plenković poručio je da je Ministarstvu financija naložio da temeljito provjeri Pravilnik koji je donesen i procjeni je li on u cijelosti u skladu novim Zakonom o porezu dohodak. „Želim umiriti sve studente. Naći ćemo rješenje koje će zadovoljiti studente i spriječiti pogoršanje njihovog položaja i u pogledu limita i u pogledu obračunavanja poreza“, istaknuo je Plenković.

Priopćenje Vlade od 5. siječnja glede tumačenja oporezivanja primitaka učenika i studenata od početka 2017. godine naglašava da je cilj porezne reforme među ostalim poboljšanje položaja mladih:

Zakonom o porezu na dohodak propisan je jedinstven osnovni osobni odbitak za sve hrvatske građane i primatelje dohoka, pa učenici i studenti koji ostvaruju dohodak po bilo kojoj osnovi imaju pravo na neoporeziv osnovni odbitak u iznosu od 3.800 kuna mjesečno odnosno 45.600 kuna godišnje. Osim toga, učenici i studenti imaju pravo na dodatnih neoporezivih 15.000 kuna primitaka godišnje, odnosno 1.250 kuna mjesečno, što sve zajedno iznosi 5.050 kuna mjesečno ili 60.600 kuna godišnje.

Prema tome, na mjesečne iznose primitaka učenika i studenata do iznosa od 5.050 kuna neće se obračunavati porez na dohodak. Ako ukupni godišnji primici učenika i studenata ne premaše 60.600 kuna, sav eventualno plaćeni porez i prirez na dohodak prilikom isplata primitaka iznad 5.050 kuna mjesečno bit će im vraćen nakon godišnjeg obračuna.

Ako učenik odnosno student ostvari dohodak na godišnoj razini do 15.000 kuna (dosad je ta svota iznosila 13.000 kuna), njegovi roditelji odnosno njegov skrbnik ostvarit će poreznu olakšicu za njega kao uzdržavanog člana obitelji. Neoporezivi iznos učeničkih i studentskih stipendija za redovno školovanje u zemlji i inozemstvu na srednjim, višim i visokim školama i fakultetima od početka 2017. godine iznosi 1.750 kuna mjesečno.

S tim su činjenicama na sastanku održanom u Poreznoj upravi 5. siječnja 2017. upoznati i predstavnici Studentskog zbora, s kojima će se sljedeći tjedan sastati ministar financija Zdravko Marić.

Teme