Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 5. 1. 2017.

Politika moje Vlade je politika stabilnosti, tolerancije i dijaloga

Predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je u okupljanju koje je u Hrvatskom novinarskom društvu priredilo Srpsko narodno vijeće povodom Božića prema julijanskom kalendaru

Premijer Plenković odazvao se pozivu predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca kako bi predstavnicima srpske nacionalne manjine zaželio sretan Božić i sve najbolje u 2017. godini. 

"Politika moje Vlade je politika stabilnosti, tolerancije i dijaloga, rješavanja otvorenih pitanja i kvalitetnog odnosa sa svim manjinama koje postoje u Hrvatskoj, a one su dio naše parlamentarne većine", poručio je Plenković. Utvrdio je kako upravo takva Hrvatska koja želi urediti odnose sa svim manjinama danas ima vladu koju podržava svih osam zastupnika nacionalnih manjina u Saboru. "Hrvatska država poštuje svoje manjine i učinit će maksimum napora da se život srpske zajednice i drugih manjina odvija na najkvalitetniji način, sukladno gospodarskim i socijalnim mogućnostima“, kazao je Plenković.

Plenković je istaknuo da želi riješiti sva otvorena pitanja sa susjednim zemljama, a osobito je važno poštivanje hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. "Vrlo je važno da sam kao predsjednik Vlade danas bio ovdje i poslao poruku koja je dobro prihvaćena i od mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija i od većine sugovornika koji su danas bili ovdje", zaključio je Plenković.

Premijer Plenković uputio je i službenu čestitku vjernicima koji Božić slave prema julijanskom kalendaru:

„U povodu radosnog blagdana koji u svim ljudima dobre volje budi nadu u boljitak i daje snagu za život prožet istinskim vrijednostima mira, sreće i dobrote, svim vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru, upućujem iskrene čestitke.

Dani slavlja Isusovog rođenja unijet će u vaše domove i vaše obitelji ozračje ljubavi i tolerancije.

U ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, svim pravoslavnim vjernicima, želim radostan i blagoslovljen Božić. Provedite ga u miru i zajedništvu sa svojim bližnjima.

Mir Božji, Hristos se rodi!“