Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 11. 9. 2013.

Pripreme za 3. Sastanak na vrhu Istočnog partnerstva

Sastanak će se održati u Vilniusu 28. 11. 2013, a na plenarnoj sjednici održana je rasprava o rezoluciji o pritisku Rusije na pojedine zemlje Istočnog partnerstva (Armeniju, Azerbejdžan, Bjelarus, Gruziju, Moldovu, Ukrajinu)

Plenković je naglasio važnost jačanja odnosa sa zemljama Istočnog partnerstva te se založio za stvaranje preduvjeta za parafiranje odnosno potpisivanje Ugovora o pridruživanju u Vilniusu s onim partnerima koji će za to biti spremni.

Podsjetivši na izjavu prvog predsjednika Europske komisije Waltera Hallsteina da „ugovori o pridruživanju mogu biti sve između ugovora o trgovinskoj suradnji plus jedan i članstva minus jedan“, osvrnuo se na riječi povjerenika Fülea koji je istaknuo transformativnu snagu ugovora o pridruživanju za reformske procese u zemljama Istočnog partnerstva. Evocirao je pozitivno iskustvo Hrvatske, koja je zahvaljujući Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju učinkovitije provela zahtjevne europske reforme.

Govoreći o sadržaju rezolucije, upozorio je da zemlje Istočnog partnerstva imaju utjecajnog i velikog susjeda, Rusku Federaciju, koja na mnogo konkretniji i izravniji način uvjetuje i izražava svoje interese u političkom i gospodarskom pogledu.

Rekao je da je na Europskoj komisiji i diplomaciji da održi dobar dijalog s Ruskom Federacijom, a da istodobno ispuni ciljeve povezane s Istočnim partnerstvom i osigura uspješan Sastanak na vrhu u Vilniusu. Time bi se zemlje Istočnog partnerstva prilagodile vrijednostima i  standardima EU.