Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 11. 9. 2013.

Vojne strukture EU u raspravi o sigurnosnoj i obrambenoj politici

Plenković je istaknuo da je EU na području Zajedničke sigurnosne i obrambene politike u proteklih petnaestak godina ostvarila veoma velik napredak u usporedbi sa svim drugim politikama

Jačanje vojne dimenzije EU potvrđuje da ona kao međunarodni akter nije samo »meka sila« (soft power). U tom pogledu Plenković je podržao inicijative koje je u svom izvješću » Vojne strukture EU: trenutno stanje i izgledi« predložila Mariette Giannakou, posebno uspostavu stalnog operativnog zapovjedništva EU, kao i osnaživanje stalne strukturirane suradnje država članica. Vjeruje da će dio prijedloga iz izvješća biti uzet u obzir i u predstojećoj raspravi o Europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici na Europskom vijeću u prosincu ove godine.

Plenković je naglasio značaj cjelovitog pristupa vanjskog djelovanja EU na svim područjima – diplomatskom, političkom, pravnom, policijskom, razvojnom, gospodarskom i vojnom – jer je upravo zbog toga EU jedinstven međunarodni akter. Dodao je da upravo takav pristup treba njegovati i stalno usavršavati.

Zaključio je da suradnja sa Sjevernoatlantskim savezom mora biti potpuna uz dijeljenje informacija i bez dupliciranja. Zajednički rad može ojačati vjerodostojnost EU na međunarodnoj sceni.