Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Slavonski Brod | 22. 12. 2016.

Podići ekološke standarde u Rafineriji Brod radi zaštite zdravlja građana

Predsjednik Vlade posjetio je u pratnji ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića, Brodsko-posavsku županiju kao dvadesetu u okviru obilaska svih hrvatskih županija

Premijer Plenković susreo se sa županom Danijelom Marušićem, gradonačelnikom Mirkom Dusparom te saborskim zastupnikom i predsjednikom Županijske skupštine Perom Ćosićem, kao i s predstavnicima građanske inicijative „Brođani za Brod“.

Nakon završenih razgovora, predsjednik Vlade Plenković u izjavi za medije istaknuo je kako je razgovarao o ključnim razvojnim prioritetima cijele, vrlo bitne, županije i grada.  "Bitna prometna povezanost, čvorište X. i V. koridora, Luka Slavonski Brod, važnost poslovnih zona, niz pitanja za koja smatram da će ih ministar državne imovine Marić moći pomoći riješiti, u smislu nadležnosti onoga što je državna imovina, u odnosu na projekte koje grad i županija očekuju kako bi se mogli učinkovitije realizirati", ocijenio je Plenković.

Dodao je da su se uz teme razvoja gospodarstva i  poljoprivrede posebno dotaknuli teme pitanja i problema onečišćenja zraka iz Rafinerije nafte Brod. Kazao je da je jasno čuo stajališta predstavnika udruga građana, gradske i županijske vlasti.

"Izvijestili smo o aktivnostima koje poduzima Vlada, osobito Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, u razgovorima sa sugovornicima iz Bosne i Hercegovine i iz Republike Srpske. S aspekta Vlade je jasno da je ovo prioritetno pitanje na koje moramo pronaći odgovor u cilju zaštite zdravlja svih građana Slavonskoga Broda, zaštite zdravlja djece te budućnosti i normalnog funkcioniranja grada“, poručio je Plenković.

Pojasnivši kako je Vlada ovo pitanje već otvorila u razgovorima s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zvizdićem i članovima Predsjedništva, Plenković je najavio da će temu emancipirati preko Europske komisije kroz provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, osobito one instrumente koji se odnose na zaštitu okoliša između Europske unije i Bosne i Hercegovine, kao i u direktnim razgovorima s vlasnicima Rafinerije Brod te internim mogućnostima, posebice s Plinacrom, Janafom i svim akterima koji mogu pomoći u rješavanju ovoga problema.  Izrazio je uvjerenje u ostvarivanje napretka u mjesecima koji slijede te da će se ekološki standardi u Rafineriji Brod podignuti na način koji će smanjiti sadašnju akutnu situaciju.

Upitan o problemu produljenja ekološke dozvole za Rafineriju Brod na sljedeće četiri godine, Plenković je istaknuo da je unatoč toj dozvoli očito da onečišćenje zraka traje, što je za sve Brođane neprihvatljivo te je na Vladi da pomogne rješavanju ove situacije.

Gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara izrazio je zadovoljstvo ovim prvim sastankom te prilikom da upozna predsjednika Vlade s onim što tišti Slavonski Brod.

Župan Danijel Marušić dodao je da je ovo na neki način bio nastavak velikog sastanka koji je predsjednik Vlade Plenković organizirao sa svim ministrima, županima, Udrugom općina i Udrugom gradova te da ih je sigurno ohrabrio u nadi da će svi zajedno krenuti istim smjerom, prema razvitku svih općina županija i gradova, pa i Hrvatske u cijelosti.

Predsjednik Plenković održao je radni sastanak s proširenim Županijskim odborom HDZ-a te upoznao stranačke kolege s aktualnom političkom situacijom na nacionalnoj razini i smjernicama Vlade RH.

Zahvalivši svim članovima na izvrsnom rezultatu i uvjerljivoj pobjedi HDZ-a na parlamentarnim izborima, Plenković je istaknuo kako je u zadnja dva mjeseca obišao sve županije te je Vlada već na početku mandata napravila puno toga - porezna reforma, državni proračun, zakon o javnoj nabavi, sastanak sa svim županima…

"Pred nama su, u idućoj godini, lokalni izbori. Trenutačno imamo 11 župana i očekujem da ćemo nakon izbora imati još više. Za pobjedu je važno da na vrijeme postignemo dogovor o kandidatima za župane, gradonačelnike i načelnike, a onda da čvrsto svi stanemo iza naših kandidata", zaključio je Plenković.