Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 22. 12. 2016.

Postignuti dogovor dokaz je partnerstva Vlade i sindikata

Otvarajući 13. sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na postignuti dogovor Vlade sa sindikatima državnih službi o povećanju osnovice za plaće

Zahvalivši se ministrima koji su sudjelovali u razgovorima sa sindikatima i pridonijeli uspješnom završetku pregovora, premijer Plenković kazao je kako je postignuti dogovor vrlo dobar i kvalitetan i pokazuje duh partnerstva i Vladina poštovanja prema sindikatima. ''Mislim da su izmjene i dopune sporazuma o osnovici u državnim službama vrlo kvalitetne i da će biti korisne u dizanju stupnja povjerenja, a isto tako i poticaj za daljnje razgovore sa sindikatima javnih službi“, naglasio je Plenković. Pritom je napomenuo da je pronađeno dovoljno sredstava za isplatu božićnica u iznosu od 1250 kuna, a one će biti isplaćene najkasnije do kraja godine.

Plenković se osvrnuo na sigurnosnu situaciju te osudio teroristički napad u Berlinu i brutalno ubojstvo ruskog veleposlanika Andreja Karlova u Ankari. „Ovim putem još jednom izražavamo sućut žrtvama, njihovim obiteljima i vladama Savezne Republike Njemačke i Ruske Federacije“, rekao je Plenković. Naglasio je da je terorizam ozbiljna i velika prijetnja suvremenoga svijeta, kao i prijetnja Europskoj uniji. „Hrvatska je članica Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije i o tome moramo posebno voditi računa. Naše je Ministarstvo unutarnjih poslova i policija podigla mjere opreza na način kako se to radi u ovakvim situacijama kada smo blizu kraja godine i kada postoji puno javnih okupljanja, kada su važna prometna čvorišta dodatno pokrivena, kada se granica kontrolira većim intenzitetom nego inače“, poručio je Plenković i dodao kako se time pojačava sigurnost hrvatskih građana.

Važnim je ocijenio da je Vlada na jednoj od svojih prvih sjednica osnovala povjerenstva za izradu nove strategije nacionalne sigurnosti i novog zakona o sustavu domovinske sigurnosti. „Intenzivirat ćemo taj rad i uzet ćemo u obzir nove prijetnje i nove ugroze i pronaći odgovarajuće zakonske i operativne mjere i poboljšati kvalitetnu suradnju s državama saveznicama i partnerima u okviru europskih i transatlantskih organizacija“, kazao je Plenković. Izvijestio je da je to bila i jedna od tema prošlotjednog sastanka Europskog vijeća na kojem je sudjelovao. Rekao je da se uz migracije posebno raspravljalo o istočno-mediteranskoj i srednje-mediteranskoj ruti, kao i o mjerama koje se zajednički poduzimaju kako bi se kontrolirao migracijsko-izbjeglički proces. „Posebno smo uvrstili jedan dio zaključaka Europskog vijeća koji uzima u obzir specifični položaj država poput Hrvatske koja nastoji ispuniti kriterije za ulazak u šengenski sustav. I to će nam sigurno pomoći da ne dolazi do novih troškova ili problema, tzv. uskih grla na granici s našim susjednim državama“, naveo je Plenković.

Predsjednik Vlade izvijestio je da je gospodarstvo također bila jedna od tema na Europskom vijeću i u tom smislu se osvrnuo na posljednje izvješće agencije Standard & Poor's i njezino povećanje izgleda za kreditni rejting Hrvatske s negativnih na stabilne. „Projekcija je bolja nego proteklih osam godina. I jedna od poruka u izvješću je bila da je Hrvatska, unatoč izvanrednim izborima, u proteklim mjesecima osigurala političku stabilnost i kvalitetnu ekonomsku i fiskalnu politiku, koja ulijeva povjerenje i unutar zemlje, ali i svim međunarodnim financijskim institucijama i kreditnim agencijama koje nas procjenjuju i prate naše poteze“ , kazao je Plenković. Ocijenio je kako su usvajanje porezne reforme te proračuna za iduću godinu, a sve unutar 60 dana, očito indikatori koje oni koji promatraju i ocjenjuju Hrvatsku, smatraju kvalitetnima.

Osvrnuo se i na susret s predstavnicima Hrvatske zajednice župana, Udruge gradova i Udruge općina održan prošli tjedan u Vladi, rekavši kako je sastanak od strane župana odlično ocijenjen. „Naša je ambicija je da se takvi susreti održavaju jednom godišnje“, zaključio je Plenković. Također, izvijestio je i da je s ministrom Goranom Marićem posjetio Sisak, gdje je razgovarao sa županom i gradonačelnicom, istaknuvši pritom da je Sisačko-moslavačka jedna od ključnih županija s kojom će se Vlada baviti. „Dogovorili smo da tijekom veljače održimo sjednicu Vlade upravo u Sisku, što su župan i gradonačelnica sa zadovoljstvom prihvatili“, rekao je Plenković.