Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 10. 9. 2013.

Nacrt izmjene proračuna br. 2 za 2013. godinu

Plenković smatra da je izmjena Proračuna za 2013. povezana s raspravom o Nacrtu proračuna za 2014. godinu i općim političkim dogovorom o Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2014–2020.

Nužno je da sve odluke budu konzistentne. Osiguravanje financijskih sredstava u proračunu za realiziranje plaćanja Plenković smatra ključnim pitanjem za proračunsku vjerodostojnost Europske unije u 2013. Zahvalivši izvjestitelju Giovanniu La Vii na kvalitetno pripremljenom izvješću o Nacrtu izmjene proračuna br. 2/2013, zastupnik Plenković dodao je da današnja rasprava nastavak odlučivanja o dogovoru postignutom u procesa mirenja između Vijeća i Parlamenta prošle godine.

Sa stajališta nove države članice, drži Plenković, nezamislivo je da se Unija dovede u situaciju da ne bude dovoljno sredstava za financiranje prioritetnih programa kohezijske politike, za financiranje malih i srednjih poduzeća, programa za mlade, Erasmusa i istraživanja.

Naglasio je da ima povjerenja u procjenu Europske komisije o svoti koja je potrebna za financiranje pravno preuzetih obveza. Podsjećajući da je Vijeće kasnilo s odlukom o izmjenama Proračuna br. 1 za 2013, koji se odnosio na financiranje članstva Hrvatske u srpnju, Plenković je istaknuo da ne bi bilo dobro da se takav scenarij ponovi i s odlukama o dvjema tranšama na temelju kojih se očekuje prikupljanje sredstava za plaćanja 11,2 milijarde EUR u proračunu Europske unije.

»Samo pozitivnim odlukama o izmjenama Proračuna za 2013. Unija može započeti novu Financijsku perspektivu s političkom vjerodostojnošću i financijskom stabilnošću« zaključio je Plenković.