Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Križevci | 16. 12. 2016.

Vodimo računa o prometnoj poveza­nosti Koprivničko-križevačke županije

U sklopu obilaska hrvatskih županija premijer Plenković posjetio je Koprivničko-križevačku te se sastao sa županom Darkom Korenom i gradonačelnikom Križevaca Brankom Hrgom

Premijer Plenković kazao je da je zajedno s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić stigao u Križevce u posjet Koprivničko-križevačkoj županiji kako bi se prije zajedničkog sastanka cijele Vlade sa svim hrvatskim županima 19. prosinca što kvalitetnije upoznao s razvojnim prioritetima županije i Križevaca.

Naglasio je da je sa županom Korenom razmotrio pitanje rješavanja projekta gospodarenja otpadom Piškornica, a razgovarali su i o daljnjem unaprjeđenju prometne povezanosti cijele županije, s obzirom na vrlo pozitivne učinke brze ceste koja direktno dolazi do Križevaca. "Smatram da je to jedno od pitanja o kojem, u razvojnom pogledu,  moramo voditi računa, isto kao i  o daljnjem razvoju vodoopskrbnog sustava u cijeloj županiji", poručio je Plenković.

Dodao je da su se osvrnuli na značaj Podravke koja je jedna od važnih prehrambenih kompanija, bitna za cijeli gospodarski sustav. S gradonačelnikom Križevaca Hrgom, Plenković je razgovarao kako pomoći infrastrukturu svih naselja oko Križevaca te o izgradnji  odgovarajuće sportske dvorane. "Križevci očito imaju kvalitetan model glede prava građenja na bivšim vojnim objektima i na taj su način uspjeli dobro razviti različite gradske projekte. Ocjenjujem ovaj dijalog korisnim i partnerskim i nastavit ćemo ga“, ocijenio je Plenković.

Odgovarajući na novinarski upit o planovima s Podravkom, premijer Plenković rekao je da će razgovarati s predsjednikom Uprave koji će predstaviti planove i rezultate poslovanja u proteklom razdoblju, te će Vlada nakon toga donositi odgovarajuće odluke. "Podravka je bitna za hrvatsko gospodarstvo, za grad Koprivnicu i cijeli sjeverozapad Hrvatske“, zaključio je Plenković.

U Križevcima, u sjedištu Caritasa Križevačke eparhije (grkokatolička Crkva u Hrvatskoj),  predsjednik Plenković uručio je Odluku o jednokratnoj robnoj pomoći Caritasu Križevačke eparhije pateru Ivanu Radeljaku, ravnatelju Caritasa Križevačke eparhije.

"Drago mi je da imam priliku uručiti vam Odluku o jednokratnoj robnoj pomoći u iznosu od 3 milijuna i 650 tisuća kuna. Riječ je o pomoći u hrani i najvažnijim namirnicama za najugroženije i najsiromašnije građane, koju će Caritas distribuirati svima kojima je to potrebno, osobito u vrijeme uoči Božića", naveo je Plenković.

Zahvalio je pateru Ivanu Radeljaku na predstavljanju povijesti Biskupije te crkvene i kulturne baštine, istaknuvši značajan doprinos Križevaca i Križevačke eparhije sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, ali i hrvatskoj povijesti.

Plenković je održao i radni sastanak sa Županijskim odborom HDZ-a Koprivničko-križevačke županije. Na samom početku sastanka, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota kratko se osvrnuo na trenutačnu strukturu vlasti u cijeloj županiji, istaknuvši da HDZ od ukupno 22 općine u županiji vlast obnaša u njih 11, a u koaliciji s HSS-om imaju i svog dožupana.

Predsjednik Plenković istaknuo je činjenicu da međusobna sloga i zajedništvo danas čine HDZ snažnim te je zahvalio svim predsjednicima općinskih i gradskih organizacija na cjelokupnom dosadašnjem radu, posebice na parlamentarnim izborima. Govorio je i o stanju u stranci, državi i Vladi, ali i o pripremama za nadolazeće lokalne izbore. Županijskom je odboru dao podršku u radu i donošenju odluka vezanih uz predstojeće izbore, prije svega onih odluka koje se tiču kandidata.