Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 12. 2016.

Vlada je u vrlo kratkom roku ispunila prioritetne ciljeve

Otvarajući 11. sjednicu Vlade, premijer Plenković izvijestio je o svom službenom posjetu Berlinu te se osvrnuo na usvajanje proračuna, odnose sa Srbijom i druga aktualna pitanja. Najavio je isplatu božićnica do kraja godine.

Premijer Plenković kazao je da su razgovori sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel bili jako dobri i u kontekstu unaprjeđenja političkih i prijateljskih odnosa, ali i gospodarskih veza, trgovinske razmjene, ulaganja i turizma. „Dotakli smo se i ključnih pitanja koja su važna za stabilnost Europe, za jugoistok Europe, proces proširenja, kao i o suradnji Hrvatske i Njemačke u tom kontekstu“, rekao je Plenković. Ocijenio je da je to dobar doprinos daljnjem pozicioniranju Hrvatske kao odgovorne članice Europske unije, jedne od ključnih zemalja srednje i istočne Europe, koja vrlo čvrsto i jasno pokazuje da se politika može voditi bez populizma i da se izbori mogu pobjeđivati na taj način.

Osvrnuo se i na susret s s predstavnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj u prostorijama hrvatskog veleposlanstva. „Čuli smo njihove želje i očekivanja od hrvatske Vlade, a bilo je riječi o našem odnosu prema Hrvatima izvan Hrvatske, kao i o potpori unaprjeđenju daljnjih odnosa s Njemačkom“, pojasnio je Plenković.

Plenković je izvijestio da je prošloga tjedna sudjelovao na sjednici Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske u Vukovaru, gdje je bio veliki broj hrvatskih iseljenika iz svih dijelova svijeta.

„Mislim da Hrvati izvan Hrvatske očekuju od Vlade da u mandatu koji je pred nama pokaže jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske, kvalitetniju komunikaciju, projektnu i financijsku potporu, od učenja hrvatskog jezika pa do većeg omogućavanja sudjelovanja naših iseljenika u izbornom procesu za koji su izrazito zainteresirani“, kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na odnose Hrvatske i Srbije u kontekstu otvaranja poglavlja 26, kazavši da pritom nema ničeg dramatičnog, jer se radi o procesu koji traje, o načinu komunikacije i pregovora koji je etabliran, te očekuje da se vrlo brzo smire izjave.

Naglasio je da je Hrvatska odgovorna članica Unije koja želi stabilnost i napredak svojih susjeda. "Prema tome, očekujem i od Srbije da pristupi ovom pitanju na konstruktivan način koji je u interesu obje zemlje“, poručio je Plenković. Podsjetio je da je Hrvatska dala privolu za otvaranje dva pregovaračka poglavlja između Europske unije i Srbije u okviru međuvladine konferencije koja je održana u utorak - na poglavlje 5 koje se odnosi na javne nabave i na poglavlje 25 koje se odnosi na znanost i istraživanje, ali da je zadržala rezervu o poglavlju 26 koje se odnosi na obrazovanje i kulturu.

"Želim poslati poruku da Hrvatska ima određena očekivanja koje Srbija i njezina vlast trebaju ispuniti kada je riječ o pravima hrvatske nacionalne manjine, osobito u pogledu obrazovanja, i to u kontekstu i osnovnoškolskih i srednjoškolskih udžbenika“, pojasnio je Plenković. Dodao je kako je Vlada vodila dijalog i s predstavnicima Hrvata u Srbiji te razumije njihove probleme, jer postoje određene obveze koje su na stolu već dugi niz godina.

Plenković je najavio da će sutra sudjelovati na sastanku Europskog vijeća, kojemu je jedna od glavnih tema pitanje migracija te u tom kontekstu pojačanje unutarnje sigurnosti na razini Europske unije. Također, razgovarat će se o širim zbivanjima koja se tiču trgovinskih mjera na globalnoj razini te o bitnim odlukama koje se tiču odnosa s Rusijom i Ukrajinom.

Govoreći o prvih 60-ak dana rada Vlade, Plenković je utvrdio kako je iza Vlade cjelovita porezna reforma, novi zakon o javnim nabavama te skorašnje usvajanje državnoga proračuna za 2017. godinu. "Smatramo da smo time u vrlo kratkom roku ispunili ona temeljna očekivanja Vlade Republike Hrvatske vis-à-vis hrvatske javnosti i Hrvatskoga sabora i vjerujem da će sutra u Hrvatskom saboru ovaj temeljni akt provođenja svih naših politika također biti prihvaćen“, istaknuo je Plenković.

Najavio je da će se 19. prosinca, održati sastanak Vlade sa Zajednicom hrvatskih županija, a cilj tog sastanka je dogovoriti temeljne smjernice suradnje, kako bi zajednički i Vlada i županije bili svjesni prioriteta na županijskim razinama, kao i da se razvije prirodan refleks potpore projektima koji su važni u pojedinim dijelovima Hrvatske. Dodao je da će na sastanku biti i predstavnici udruga gradova i općina. „To će nam koristiti i kod planiranja budućih državnih proračuna u godinama koje su pred nama“, naglasio je Plenković.

Govoreći o pregovorima sa sindikatima, Plenković je napomenuo da očekuje da se ti razgovori nastave u pozitivnom i konstruktivnom tonu. Rekao je da će Vlada, do kraja ove godine, u koordinaciji Ministarstva financija, pokušati osigurati sredstva kako bi se isplatila božićnica do kraja ove kalendarske godine.  "Božićnice će se do kraja godine isplatiti u okviru preraspodjela, sukladno zakonskim okvirima do 5 posto sa svih razdjela proračunskih korisnika", zaključio je Plenković.