Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 12. 2016.

Od Srbije očekujemo napredak u Poglavlju 26

Predsjednik Vlade Plenković komentirao je stajalište Hrvatske glede napretka i ispunjavanja kriterija Srbije u procesu pristupanja Europskoj uniji

Odgovarajući na novinarsko pitanje o hrvatskoj i bugarskoj blokadi Poglavlja 26 u procesu pregovora Srbije o članstvou u Europskoj uniji, predsjednik Vlade Plenković kazao je da je to jedno u nizu poglavlja u pregovaračkom procesu koji je pred Srbijom, a obuvaća među ostalim pitanje obrazovanja. Podsjetio je na to da je Hrvatska u razgovorima s Europskom komisijom proteklih mjeseci više puta signalizirala važnost udžbenika za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje hrvatske manjine u Srbiji. Istaknuo je da Hrvatska očekuje napredak u tom pogledu te izrazio uvjerenje da će se pregovori o tom poglavlju nastaviti početkom iduće godine. Dodao je da su i neke druge zemlje imale slične rezerve. „Pregovori o pristupanju imaju niz kriterija; ovo je pitanje koje je važno, Hrvatska je više puta rekla da želi zatvoriti niz otvorenih pitanja koje ima sa Srbijom, spremni smo za rješavanje svih pitanja koja su pred nama u sljedećim godinama“, naglasio je Plenković.

Na pitanje o najavljenom osnivanju povjerenstva koje će razmotriti pitanje spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, Plenković je ponovio da je Hrvatskoj potrebno vrlo jasno strukturirano suočavanje s prošlošću, pomirba hrvatskog nacionalnog bića te jasno određenje spram totalitarnih sustava i svemu onome što datira iz vremena II. svjetskog rata i neposrednog poraća. Želimo iz dnevne politike ukloniti to pitanje jer je proteklih godina očito stvorilo niz podjela u hrvatskome društvu, naglasio je Plenković. Cilj je oformiti povjerenstvo koje će predložiti odgovarajuća rješenja. „Sve su to teme koje želimo riješiti u miru, bez podizanja tenzija“, zaključio je.