Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 9. 9. 2013.

Strategija ribarstva za Jadransko i Jonsko more

Govoreći na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta o izvješću o strategiji ribarstva i akvakulture u Jadransko-jonskom bazenu, Plenković je iznio mišljenje da bi cjelovita strategija trebala pomoći ribarima iz svih obalnih zemalja Jadranskog i Jonskog mora, a posebno onima koji se prilagođavaju pravilima EU, kao što su hrvatski ribari

Pritom je pozdravio napore izvjestitelja Guida Milania, koji je na vlastitu inicijativu pripremio Izvješće. U kontekstu stvaranja šire strategije EU za Jadransko-jonsku makroregiju zastupnik Plenković smatra kako je važno da ribarstvo – uz promet, okoliš i turizam – bude jedna od stožernih aktivnosti. Razrađujući dalje tu strategiju Plenković je apelirao da se kao prioritet uvrsti i tema održivog razvoja otoka, osobito zaustavljanje trenda odlaska stanovništva s otoka.

U svom radu zastupnik Plenković, koji je se i prije bavio suradnjom u okviru Jadransko-jonske inicijative i Unije za Mediteran, pratit će sve teme koje se odnose na jadransku i mediteransku orijentaciju Hrvatske. Sljedeći bitan aspekt izrada je Akcijskog plana za strategiju ribarstva, kao i daljnja operacionalizacija strategije EU za Jadransko-jonsku makroregiju.