Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 12. 12. 2016.

Potvrdili smo strateško partnerstvo s Njemačkom

Gostujući u Dnevniku HTV-a premijer Plenković analizirao je susret s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu te govorio o putu zemalja jugoistoka Europe prema EU-u, usvajanju proračuna za 2017. i drugim aktualnim temama

Premijer Plenković istaknuo je da su glavni fokus razgovora u Berlinu bili odnosi Hrvatske i Njemačke, koja je jedan jedan od naših najvažnijih gospodarskih partnera "Potvrdili smo strateško partnerstvo s Njemačkom i kvalitetnu suradnju na europskoj razini i u NATO-u", poručio je Plenković

Pojasnivši da su zemlje jugoistočne Europe od bitnog interesa za Njemačku, Plenković je rekao kako se od Hrvatske očekuje da zahvaljujući svom recentnom iskustvu iz procesa pristupanja i političkom položaju bude ona država EU-a koja će im pomoći da u što skorije vrijeme te na što kvalitetniji i sustavniji način ispune kriterije za članstvo.

"Kriteriji su ključ, bez ispunjavanja kriterija u današnjem europskom kontekstu se može očekivati jako malo popusta prema bilo kojoj zemlji", napomenuo je Plenković.

Ocijenio je kako su pred BiH veliki reformski, administrativni i politički izazovi, a Hrvatska joj nudi svoju pomoć, kao i do sada, pa i kroz sporazum o suradnji u europskim pitanjima.

Dodao je kako načelno u BiH postoji želja da uđu u EU, podsjetivši kako je bivši predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović ove godine podnio zahtjev za članstvo temeljem podrške sva tri konstitutivna naroda.

Istaknuvši kako je s kancelarkom Merkel razgovarao i o situaciji u Ukrajini i odnosima s Rusijom, Plenković je naveo kako ga nisue impresionirale kritike nakon posjeta Ukrajini – ni one iz Moskve, ni one s hrvatske političke scene. "Doći u Kijev na 3. obljetnicu Majdana jasna je politička poruka – to je europska politika. Proces mirne integracije Hrvatskog podunavlja je jedinstven uspjeh i najuspješnija UN-ova misija na teritoriju Europe nakon 2. svjetskog rata i veliko iskustvo Hrvatske", smatra Plenković.

Dodao je da su Sporazum iz Minska i katalog mjera koje je Hrvatska provodila u procesu mirne reintegracije Podunavlja istovjetni te je namjera Hrvatske pomoći Ukrajini da mirnim putem reintegrira svoj teritorij.

Govoreći o usvajanju Proračuna za 2017, Plenković je izrazio uvjerenje da će Sabor prihvatiti proračun u ustavnom roku do četvrtka u ponoć. Naglasio je da je u proračunu fokus na gospodarstvu, poduzetništvu, demografskim pitanjima i mjerama koje prate izborna obećanja. "Proračun je racionalan i kvalitetan te, ponavljam, vjerujem da će ga Sabor prihvatiti", zaključio je Plenković.

Odgovarajući na upit o totalitarnim simbolima, Plenković je kazao da je Vlada osnovala povjerenstvo za pitanje simbola totalitarnih režima jer kod postojećih zakonskih rješenja očito postoje neke praznine. "Želim da se četvrt stoljeća poslije neovisnosti Hrvatske teme vezane uz 2. svjetski rat, zločine u poraću i totalitarne sustave pokušaju kanalizirati kroz pluralistički tip razgovora i dogovora u kojem bi sudjelovali i političari i povjesničari", rekao je Plenković. Napomenuo je da je njegov cilj pronaći društveni konsenzus jer postojeće stanje teži podjelama u hrvatskom društvu. "Nas zanima budućnost, a o prošlosti želimo istinu i jasno određenje", poručio je Plenković.

Plenković se osvrnuo i na pregovore Vlade i sindikata te na razgovor koji je obavio s ministrom Orepićem glede Ustavnog suda.