Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Berlin | 12. 12. 2016.

Otvorene mogućnosti daljnje inten­zivne suradnje Hrvatske i Njemačke

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel. Nakon sastanka su u izjavama za medije potvrdili odličnu suradnju Hrvatske i Njemačke.

Premijer Plenković rekao je u zajedničkoj izjavi za medije da je s kancelarkom Merkel vodio vrlo sadržajan i kvalitetan razgovor koji su prije svega još jednom potvrdili izvrsne prijateljske, političke, gospodarske i kulturne veze koje postoje između Savezne Republike Njemačke i Republike Hrvatske.

Podsjetio je na to da je Njemačka jedan od ključnih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera, a velik broj njemačkih turista svake godine posjećuje Hrvatsku, dok s druge strane hrvatska zajednica u Njemačkoj broji oko 500.000 ljudi i svakodnevno pridonosi njemačkom društvu i gospodarstvu, kao i razvoju hrvatskoga gospodarstva.

"Suglasili smo se da je ove odnose potrebno dalje nadgraditi u europskom kontekstu, u okviru intenzivnog dijaloga i komunikacije, na svim razinama – naših ministara i naših stručnih skupina, osobito onih koje će pridonijeti i daljnjem ulaganju i daljnjem jačanju ekonomskih veza", kazao je Plenković.

Istaknuo je da su se suglasili o zajedničkok ocjeni da je potrebno poduprijeti zemlje jugoistoka Europe u njihovom procesu europskih reformi, posebno Bosnu i Hercegovinu na njezinom putu prema EU. "Hrvatska je spremna pomoći na tom putu svojim svježim iskustvom pregovaračkog procesa, ali i svojim položajem članice i Europske unije i Sjevernoatlantskog sporazuma, štiteći pritom jednakost svih triju konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine", poručio je Plenković.

Dodao je da su razgovarali i o pripremama za Europsko vijeće, o pitanjima koja se odnose na zajedničku migracijsku politiku Europske unije, odnose s Rusijom i pronalazak rješenja nakon negativnog ishoda nizozemskog referenduma o Sporazumu o pridruživanju s Ukrajinom.

"Ocjenjujem da je ovaj posjet, kao moj treći bilateralni posjet u ovom mandatu, zaokružio aktivnosti u ovoj godini i da smo otvorili mogućnosti daljnje intenzivne suradnje koju ćemo njegovati i kroz susrete na Europskome vijeću i daljnje bilateralne kontakte“, zaključio je Plenković.

Savezna kancelarka Angela Merkel ocijenila je dobrim i konstruktivnim razgovore s premijerom Plenkovićem. Izrazila je zadovoljstvo što hrvatska Vlada stavlja težište na gospodarstvo i financijsku politiku. „Mislim da je to dobro i važno za ljude u Hrvatskoj“, kazala je. Naglasila je da su hrvatsko-njemački odnosi izvrsni. „Stotine tisuća Hrvata živi u Njemačkoj i oni su jedna vrsta mosta između dviju zemalja“, dodala je Merkel. Podsjetila je da Njemačka 1991. godine podržala Hrvatsku u proglašenju neovisnosti te pristupu NATO-u i Europskoj uniji. „Želimo biti dobar i važan partner Hrvatskoj“, naglasila je Merkel.

Kancelarka Merkel je ponovila da su bilateralni odnosi izvrsni te da o otvorenim pitanjima, ako ona postoje, treba razgovarati. Kazala je i da obje zemlje zastupaju ista mišljenja oko stanja u Ukrajini te o migracijskoj politici. Istaknula je da su razgovarali i o Bosni i Hercegovini i njezinom putu u Europsku uniju.

Premijer Plenković u Berlinu se sastao i s predsjednikom Bundestaga Norbertom Lammertom, s kojim je ustvrdio vrlo dobre odnose dviju zemlja te kvalitetnu parlamentarnu suradnju. Razgovarali su o mogućnosti nastavka proširenja EU-a na jugoistok Europe, kao i o razvoju europskog projekta nakon Brexita. Jedna od tema bila je i upravljanje migracijskim procesima pri čemu je naglašena konstruktivna uloga Hrvatske u rješavanju problema imigranata.