Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Berlin | 12. 12. 2016.

Hrvatska primjer stabilnog društvenog konsenzusa o pripadnosti EU-u

U intervjuu za Deutsche Welle premijer Plenković govori o gospodarskim odnosima Hrvatske i Njemačke, važnoj ulozi hrvatskih iseljenika te budućnosti Unije i potrebi da se nastavi proces proširenja na zemlje jugoistočne Europe

Govoreći o trendu jačanja antisistemskih stranaka koji se nastavlja u kontekstu niza sukcesivnih kriza u Europi, što se manifestira na više izbora i referenduma diljem Europe, Plenković je istaknuo kako je na posljednjim izborima za Hrvatski sabor inzistirao da HDZ bude generator promjene političkog ozračja, tona i retorike u kampanji, čime je osnažena kultura dijaloga u Hrvatskoj. 

"Ustrajali smo na pozitivnoj kampanji usmjerenoj prema budućnosti, što i kolegama u drugim članicama EU pokazuje da se na izborima može pobijediti vodeći afirmativnu kampanju s jasnim europskim vrijednostima", poručio je Plenković. Ocijenio je da je Hrvatska, iako najmlađa država članica, solidan primjer stabilnog društvenog konsenzusa o pripadnosti EU, ali i konstruktivan sudionik u rješenju zajedničkih izazova i kriza.

Napomenuo je kako populizam u europskom političkom prostoru koristi povećanu razinu sigurnosnih ugroza te svojevrsnu krizu identiteta EU, nudeći građanima nerealna obećanja bez pokrića koja često dovode do polarizacije društva. "U trenucima kada su pred državama članicama EU važne odluke koje će odrediti zajedničku budućnost treba se oduprijeti euroskepticizmu, kao i podrivanju našeg vrijednosnog sustava", kazao je Plenković.

Naveo je kako u Hrvatskoj također postoji određeni rast populističkih i protestnih stranaka te je nužno raditi na jačanju povjerenja u institucije i osnaženju stranaka matice koje imaju kapacitet upravljanja. "Jedini način da budemo uspješni je kredibilnost naših djela i realizacija programa", smatra Plenković.

Čestitavši njemačkoj kancelarki Angeli Merkel na ponovnom izboru za predsjednicu CDU-a, sestrinske stranke HDZ-a u okviru Europske pučke stranke, Plenković je rekao kako je Merkel svojom odgovornom i odlučnom politikom dala veliki doprinos jačanju pozicije EU na globalnoj sceni i koheziji među članicama.

Dodao je da unatoč izazovima kroz koje europski projekt prolazi, Europska unija i dalje jamči visoku razinu gospodarskog prosperiteta i zaštite ljudskih prava. "Kao predsjednik hrvatske Vlade zato i zagovaram nastavak procesa proširenja od kojeg EU ne smije odustati, osobito prema zemljama jugoistočne Europe, pri čemu se posebno zalažem za europski put Bosne i Hercegovine", kazao je Plenković.

Istaknuo je da je  Hrvatska svojim primjerom pokazala da je moguće uspješno transformirati državu i društvo kako bi se uspostavili visoki europski standardi. "Stoga smatram da – u promjenljivim geopolitičkim okolnostima i rastućim sigurnosnim ugrozama – takva uloga Hrvatske postaje još važnija", ocijenio je Plenković.

Napomenuvši kako prema procjenama u Njemačkoj trenutno živi do 500 tisuća hrvatskih državljana odnosno njemačkih državljana hrvatskog porijekla, Plenković je naglasio da je uloga iseljenika izrazito je bitna za njegovu Vladu, a Hrvati u Njemačkoj su snažna poveznica između naše dvije zemlje u političkom i gospodarskom smislu. "Vjerujem da će znatan dio njih jedno vrijeme koristiti prednosti slobode kretanja unutar EU i potom se vratiti u Hrvatsku", poručio je Plenković.

Plenković je izrazio zadovoljstvo gospodarskom suradnjom  Hrvatske i Njemačke, budući da je Njemačka prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske, a glede izravnih ulaganja u RH zauzima visoko treće mjesto. Smatra kako bi daljnjem razvoju gospodarskih odnosa trebali bi doprinijeti pozitivni gospodarski trendovi. "Hrvatska je u trećem tromjesečju 2016. zabilježila najveću stopu gospodarskog rasta u zadnjih osam godina, a gospodarski snažna Njemačka pozitivno utječe na cijelu Europu, pa tako i Hrvatsku", zaključio je Plenković.

Cijeli intervju