Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Berlin | 11. 12. 2016.

Želim ojačati partnerske odnose Hrvatske i Njemačke

Predsjednik Vlade Plenković stigao je u službeni posjet Njemačkoj na poziv kancelarke Angele Merkel. Prvog dana boravka u Berlinu susreo se s predstavnicima hrvatske zajednice u Berlinu.

Po dolasku u Berlin premijer Plenković susreo se u hrvatskom veleposlanstvu s predstavnicima hrvatske zajednice u Berlinu. Naglasivši da je Njemačka važan politički i gospodarski partner i prijatelj Hrvatske, premijer Plenković kazao je da od hrvatskih iseljenika želi neposredno čuti koje su ih teme u ovom trenutku zanimaju kako bi veleposlanstva i konzulati u Njemačkoj mogli pomoći u tom pogledu.

Vaš je doprinos u gospodarskom pogledu izrazito bitan i jako ga cijenimo, poručio je Plenković. Naglasio je da je hrvatska Vlada čvrsto proeuropski orijentirana. Ona provodi politiku desnoga centra te se svrstava u širu europsku obitelj pučkih stranaka, kojima pripada i njemački CDU. "Upravo ta kultura zajedničkih vrijednosti izrazito je bitna za pozicioniranje Hrvatske u današnjoj Europi u globalnim okolnostima, koje su izrazito zahtjevne, koje nameću vrlo detaljno poznavanje širega konteksta u kojemu se današnji globalizirani svijet nalazi", pojasnio je Plenković.

Najavivši da očekuje kvalitetan sastanak s kancelarkom Merkel, premijer Plenković istaknuo je da će razgovarati o jačanju bilateralnih odnosa i gospodarskih veza između dviju zemalja, jer Njemačka je prvi gospodarski partner Hrvatske te je posjećuje dva milijuna njemačkih turista godišnje. "Razgovarat ćemo i o pripremama za Europsko vijeće – teme su brojne, od migracije, do gospodarskih pitanja, situacije u okruženju, odnosima s Rusijom i Ukrajinom“, rekao je Plenković.

Poručio je da će s kancelarkom Merkel razgovarati i o predstojećoj izbornoj godini u Njemačko. „Želim ojačati partnerske odnose između hrvatske i njemačke vlade“, kazao je Plenković. Tijekom posjeta premijer Plenković susrest će se također s predsjednikom Bundestaga Norbertom Lammertom i zastupnicima u Bundestagu.

Plenković se nadalje sastao s Temeljnim ogrankom HDZ-a Berlin te je stranačke kolege informirao o glavnim smjernicama djelovanja stranke i Vlade. Članovi HDZ-a zahvalili su predsjedniku Plenkoviću i izrazili veliko zadovoljstvo održanim sastankom, kao i time što je Njemačka prva članica EU-a koju je posjetio. Na sastanku se također razgovaralo o promjeni načina glasovanja za Hrvate izvan Hrvatske.