Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Varaždin | 6. 12. 2016.

Vlada će osnažiti partnerstvo s lokal­nom i regionalnom samoupravom

U povodu Dana grada Varaždina i blagdana svetog Nikole, zaštitnika grada, predsjednik Vlade Plenković posjetio je Varaždin

Premijer Plenković u Varaždinu se sastao s biskupom Varaždinske biskupije mons. Josipom Mrzljakom, županom Varaždinske županije Predragom Štromarom, gradonačelnikom Grada Varaždina Goranom Habušem i sa stranačkim kolegama.

Nazočio je također svečanoj sjednici Gradskog vijeća. Čestitavši Dan Grada Varaždinkama i Varaždincima te svim dobitnicima javnih priznanja Grada, Plenković je istaknuo da je Varaždin još od 18. stoljeća, kada je bio glavni grad Hrvatske, imao status trgovačkog, obrazovnog i kulturnog središta sjeverozapada zemlje.

Podsjetivši na velik doprinos Varaždina stvaranju neovisne i samostalne Hrvatske, posebice osvajanjem vojarne JNA i oslobađanjem grada, Plenković je izrazio zahvalnost hrvatskim braniteljima te pripadnicima Sedme gardijske brigade, koja je sudjelovala u svim ključnim akcijama tijekom Domovinskog rata, kao i 104. brigade, koja je bila angažirana u obrani Zapadne Slavonije i uključena u operacije ,,Bljesak“ i  „Oluja“.

Naglasivši da je Varaždin postao važno gospodarsko i kulturno središte županije sa snažnom poduzetničkom tradicijom i kvalitetnom prometnom infrastrukturom, premijer Plenković izrazio je uvjerenje da Varaždin može uspješno odgovoriti na nove izazove i još više podići kvalitetu života svojih građana. "Jedan od glavnih prioriteta ove Vlade je jačanje partnerstva s jedinicama lokalne i područne samouprave. Upravo naše gradove, općine i županije vidimo kao pokretače novog razvojnog ciklusa", poručio je Plenković.

Ocijenio je da Varaždin sa svojim projektima usmjerenim na poticanje poduzetništva, razvoja turizma i obrazovanja može biti primjer mnogim drugim gradovima, osobito u ovom dijelu Hrvatske. "Moja će Vlada poseban naglasak staviti na razvoj administrativnih kapaciteta i pojednostavljenje procedura za korištenje europskih fondova. Napore ćemo usmjeriti na pripremu i provedbu projekata kako bismo svaki raspoloživi euro iz europskih fondova iskoristili za brz i ravnomjeran razvoj Hrvatske", rekao je Plenković i dodao da je u programu Vlade za uspješnost u korištenju EU-fondova ključna suradnja s regionalnim koordinatorima.

Čestitavši svima i na osnivanju Sveučilišta Sjever, koje je postalo osmo javno sveučilište u Hrvatskoj, Plenković je najavio da će Vlada potpomoći njgov daljnji razvoji nastojati udovoljiti zahtjevu da mu se dodijeli zemljište i zgrada nekadašnje vojarne Ivan Drašković kako bi se stvorili bolji materijalni uvjeti za njegov rad.

Posebno je istaknuo da Sveučilište Sjeve i Fakultet organizacije i informatike naglasak stavljaju na studijske programe iz STEM-područja, dakle na prirodne i tehničke znanosti. "Upravo je cilj ove Vlade poticati razvoj studijskih programa na tim područjima koji će omogućiti organiziranje poduzetničkih inkubatora na visokim učilištima i dati priliku mladima da se povezuju u timove  te započnu s osnivanjem tvrtki", kazao je Plenković.

Navodeći da se Varaždin razvio u turističko središte sjevera Hrvatske, premijer Plenković je napomenuo da će se na razini Vlade poticati daljnja ulaganja u turistički sektor, osobito kroz sinergiju poduzetničkog i turističkog razvoja te investicije u obrazovanje. "Uvjeren sam da Varaždin može nastaviti putem jačanja svog gospodarstva i stvaranja temelja za ostanak mladih i kvalitetan život svojih građana“, zaključio je Plenković.

Plenković je nadalje održao sastanak s predsjednicima gradske i županijske organizacije HDZ-a Varaždina i Varaždinske županije Damirom Habijanom i Anđelkom Stričakom te nizom stranačkih kolega.

Predstavljajući proračunske smjernice stranačkim kolegama, Plenković je rekao da će u proračunu za 2017. godinu biti vidljivi mnogi kvalitetni pomaci koji će biti osobito stimulativni i pomoći jedinicama lokalne uprave na hrvatskom sjeveru. Obrazložio je to nizom mjera i aktivnosti koje pripremaju i provode ministarstva i ostala državna tijela u sklopu reformi koje je odlučna ostvariti aktualna HDZ-ova Vlada. Osvrnuo se na ukidanje cijelog niza parafiskalnih nameta privrednicima, na čemu intenzivno radi ministarstvo gospodarstva.

Govoreći o pripremi za lokalne izbore, Plenković je utvrdio da je cilj ojačati djelovanje i poziciju stranke u svim sredinama, a osobito u većim gradovima, pri čemu postoje i vrlo dobri izgledi da HDZ preuzme vodstvo u mjestima gdje je već dugo godina u oporbi. Naglasio je da će Damir Habijan imati podršku stranačkog vrha u kandidaturi za gradonačelnika Varaždina ako tako odluči gradski i županijski odbor.