Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Osijek | 2. 12. 2016.

»Projektom Slavonija« osigurat ćemo 2,5 milijarde za istočnu Hrvatsku

U povodu Dana grada Osijeka predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu

U prigodnom govoru predsjednik Vlade istaknuo je da su gospodarski potentan Osijek, uspješna Osječko-baranjska županija te snažna Slavonija i Baranja preduvjeti uspjeha Hrvatske. Kazao je da je Osijek središte Osječko-baranjske županije, ali i cijele Slavonije – prostora između Drave na sjeveru, Save na jugu i Dunava na istoku, prostora na kojemu danas živi gotovo četvrtina hrvatskog stanovništva. "Zbog svog geografskog položaja Osijek je kroz različite društvene i političke sustave bio točka dodira različitih kulturnih i civilizacijskih krugova", podsjetio je Plenković. Dodao je da nakon 160 godina osmanske vladavine, krajem 17. stoljeća, orijentalni karakter grada zamjenjuje srednjoeuropski duh koji i danas svjedoči o trajnoj pripadnosti Osijeka i Hrvatske srednjoeuropskom kulturnom krugu.

Zahvalivši hrvatskim braniteljima i svima koji su sudjelovali u obrani Osijeka i Hrvatske u Domovinskom ratu, Plenković je naglasio da se ne smije zaboraviti da je gotovo polovina teritorija Osječko-baranjske županije bila pod okupacijom sve do vraćanja u ustavnopravni poredak Hrvatske procesom mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja, 15. siječnja 1998.

Napomenuo je da su visoka stopa nezaposlenosti, deindustrijalizacija, negativni demografski trendovi te nedostatak strateškog razvoja izazovi s kojima se suočava cijela Hrvatska, a koji su u posljednja dva desetljeća bili posebno izraženi upravo na istoku zemlje te u Osijeku kao njezinu urbanom središtu.

"Ulaskom u Europsku uniju otvorili su se novi razvojni potencijali Hrvatske, Slavonije i Osijeka. Vlada će razraditi i uvesti, kao što smo najavili i u izbornom programu, Projekt Slavonija – poseban model politike prema istočnoj Hrvatskoj kojim će se uvažiti sve njezine specifičnosti", najavio je Plenković. Dodao je kako će mali doprinos tomu datu i aktualna porezna reforma, a namjera je projektom Slavonija osigurati barem 2,5 milijardi eura iz EU fondova te drugih izvora, koje bi trebale biti generator razvoja ovog kraja, s Osijekom kao svojim centrom.

S obzirom na to da se Osijek nalazi u blizini podunavskog, podravskog i posavskog prometnog pravca, Plenković je poručio kako će ga dovršetak Koridora Vc, nakon izgradnje najznačajnijeg i građevinski najkompleksnijeg objekta, mosta Drava na autocesti Beli Manastir – Osijek – Svilaj – Ploče dodatno povezati sa Srednjom Europom.

"Sedamnaest fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera čine Osijek obrazovno-znanstvenim centrom Slavonije. Stoga mi je posebno drago da se provodi projekt izgradnje studentskog paviljona, čime će se osigurati daljnja modernizacija sveučilišnog kampusa", rekao je Plenković.

Istaknuvši kako Vlada Republike Hrvatske razumije potrebe grada Osijeka, zbog čega je i prihvatio poziv gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća da posjeti grad, premijer Plenković kazao je da će Osijek imati punu i aktivnu potporu u svom daljnjem razvoju.

"Temeljem svoje industrijske, obrtničke i obrazovne tradicije, Osijek može uspješno odgovoriti na sve izazove i dodatno unaprijediti kvalitetu života svojih građana", zaključio je Plenković.

Prigodom boravka u Osijeku, premijer Plenković otvorio je Muzej okusa u negdašnjem paviljonu u Gradskom vrtu, izgrađenom 1804., u kojem je pet godina poslije Osijek proglašen slobodnim kraljevskim gradom.