Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 2. 12. 2016.

Posjet europske povjerenice Bieńkowske

Predsjednik Vlade Plenković sastao se s europskom povjerenicom za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća Elżbietom Bieńkowskom. Uz premijera bila je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Premijer Plenković predstavio je planove Vlade za ekonomski oporavak s posebnim naglaskom na sveobuhvatnoj poreznoj reformi, javnoj nabavi ukidanju parafiskalnih nameta i uklanjanju administrativnih prepreka te jačanju digitalne ekonomije kroz rad novoosnovanog Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Povjerenica Bieńkowska izrazila je zadovoljstvo odlučnošću kojom Hrvatska provodi reforme. Osobito je istaknula pojednostavljivanje novog poreznog sustava. Predstavila je i planove Europske komisije vezane za osnivanje novih fondova koji će pomoći novoosnovanim tvrtkama da lakše ostvare planirani rast. Također, naglasila je i kako očekuje da Hrvatska još više pažnje posveti području koje je u nadležnosti europskog Vijeća za konkurentnost (unutarnje tržište, industrija, istraživanje i svemir) jer upravo u tim područjima Europska komisija očekuje velike prilike za gospodarstvo. Pokazala je i zanimanje za projekte koje Hrvatska kani podržati za financiranje kroz EFSI fond te naglasila kako, osim infrastrukturnih projekata, podršku treba dati i projektima malih i srednjih poduzeća.

Europska povjerenica Bieńkowska boravi u Zagrebu u povodu održavanja ministarskog sastanka Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP), koji okuplja ministre zadužene za gospodarstvo i poduzetništvo, predstavnike komora i parlamenta 13 zemalja SEECP-a. Sastankom predsjeda potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, a organizirali su ga Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL).

SEECP je pokrenut u Sofiji radi jačanja regionalne sigurnosne, političke i gospodarske suradnje. U lipnju 2016. Hrvatska je po drugi put preuzela predsjedanje SEECP-om. Sudionice su SEECP-a Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldova, Rumunjska, Slovenija, Srbija, Turska i Kosovo.