Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 11. 2016.

Prava hrvatske manjine u Srbiji moraju se poštovati

Premijer Plenković primio je Tomislava Žigmanova, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnika u Narodnoj skupštini Srbije, te Slavena Bačića, predsjednika Hrvatskoga nacionalnog vijeća

Sastanak je održan u okviru redovne suradnje i komunikacije. Predstavnici Hrvata u Srbiji upoznali su predsjednika Vlade Plenkovića s otvorenim pitanjima i izazovima s kojima se suočava hrvatska manjina u Srbiji.

Premijer Plenković ponovno je izrazio svoj stav o nužnosti poštivanja prava hrvatske manjine u Srbiji, na način kako to ova hrvatska Vlada radi u smislu uključenosti srpske manjine u Hrvatskoj.

„Smatramo da njihov položaj našom aktivnom politikom, osobito kroz rad Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, kroz rad Ministarstva vanjskih i europskih poslova, te projekte, možemo ojačati i u pogledu  zastupljenosti u predstavničkim tijelima, njihovih kulturnih prava, obrazovnog sustava, kao i sudjelovanja u medijskom životu i na svaki drugi način“, poruči oje Plenković.

Naglasio je da će položaj Hrvata u Srbiji biti jedna od glavnih tema u razgovorima između Zagreba i Beograda.

Uz predsjednika Plenkovića, sastanku su nazočili državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić te državni tajnik  Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.