Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 29. 11. 2016.

Potpora osobama s invaliditetom važan je prioritet ove Vlade

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj 70. obljetnici Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u organizaciji Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom

Uz premijera Plenkovića na svečanoj obljetnici URIHO-a sudjelovali su ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Čorić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, saborska zastupnica i pomoćnica ravnatelja u URIHO-u Ljubica Lukačić, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, ravnatelj URIHO-a Josip Držaić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić i brojni drugi.

Premijer Plenković čestitao je URIHO-u i Gradu Zagrebu što su razvili ustanovu koja je referentna za aktivnosti s osobama s invaliditetom, naglasivši da se radi o sedamdeset godina nastojanja s jednostavnom, ali ljudskom porukom uključivosti i solidarnosti.

Od 511 tisuća osoba s invaliditetom 30% ih živi u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, što govori o velikom ljudskom doprinosu njihovih tijela društvenoj uključivosti i zapošljavanju, rekao je Plenković i naglasio da i nazočnost više ministara, državnih tajnika i drugih visokih dužnosnika na svečanosti potvrđuje da su osobe s invaliditetom važan prioritet za hrvatsku Vladu.

Uključivanje u rad i društvo velik je ljudski doprinos. Rad je jedna od najvažnijih ljudskih aktivnosti koja nas ispunjava zadovoljstvom zbog doprinosa zajednici u kojoj živimo, rekao je premijer Plenković. "Zato želim čestitati ovih sedam desetljeća svima koji su učinili URIHO referentnom ustanovom u Hrvatskoj kada je riječ o osobama s invaliditetom." Pritom je posebno izdvojio zasluge Ljubice Lukačić, koja je zastupnica u Hrvatskome saboru, mjestu koje su zajednički osvojili.

Poručio je da je iz programa Vlade vidljivo da su osobe s invaliditetom za nju važan prioritet. Svojim osobnim primjerom nastojat ću da skrb o osobama s invaliditetom to i ostane – bilo da je riječ o onome što je u nadležnosti socijalne politike, mirovinske politike, ministarstva branitelja ili ministarstva zdravstva, kazao je Plenković.

Dodao je da su posrijedi teme kojima će se baviti cijela Vlada, nastojeći pružiti ruku potpore kada je riječ o obrazovanju i umirovljeničkom statusu osoba s invaliditetom. Vlada će na njih gledati s maksimalnom pozornošću jer oni to zaslužuju – mislim da to zaslužuje hrvatsko društvo sadašnjice, zaključio je Plenković.