Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 11. 2016.

Obrazovanje i znanost budućnost su Hrvatske

Predsjednik Vlade Plenković nazočio je potpisivanju ugovora o financiranu projekta »Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori« vrijedan 133,7 milijuna kuna

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tatijana Petrić i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje Mile Živčić potpisali su ugovor o izravnoj dodjeli bespovratnih sredstava za projek tkoji će pridonijeti većoj međunarodnoj vidljivosti hrvatskih znanstvenika te povećati dostupnost i korištenje međunarodno relevantnih elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija kako bi se unaprijedila kvaliteta njihova znanstvenog rada.

Premijer Plenković čestitao je svima koji su pridonijeli razvoju projekta i izrazio očekivanja da će Hrvatska iskoristiti sve projekte Europske unije koji su joj na raspolaganju i osigurati njihovu kompatibilnost s hrvatskim proračunom. Ministarstvo znanosti i obrazovanja imat će iduće godinena raspolaganju oko 12,5 milijardi kuna, što je određen napredak u odnosu na prethodno razdoblje, kazao je Plenković. Dodao je da će se postotak izdvajanja za istraživanje i obrazovanje povećati kad se steknu gospodarski i financijski uvjeti za to.

Premijer Plenković očekuje da će se obrazovna reforma nastaviti nakon svršetka javnog vijećanja tijekom kojega je pristigao velik broj prijedloga. Poručio je da reformu treba provesti na uključiv i pluralističan način, uz doprinos hrvatske akademske zajednice i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Obrazovanje je budućnost Hrvatske, i naša je odgovornost da naš obrazovni sustav bude jednako kvalitetan kao u najrazvijenijim zemljama, kako bi nove generacije bile konkurente na europskom tržištu rada, ocijenio je Plenković.

Poručio je da obrazovni sustav treba omogućiti mladim ljudima da budu svjesni hrvatskog identiteta, hrvatske kulture i povijesti, da steknu mogućnost analitičkog razmišljanja i da na taj način mogu spojiti radni ciklus s obrazovnim potrebama.