Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 11. 2016.

Proračun za obranu u apsolutnom iznosu bit će veći

Predsjednik Vlade Plenković posjetio je vojarnu Croatia u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Mirka Šundova

Nakon obilaska, premijer Plenković izrazio je nadu da će se u mandatu ove Vlade, na inicijativu ministra obrane i uz realne proračunske okvire, postupno ulagati u infrastrukturu kako bi se poziv u Oružanim snagama učinio atraktivnijim za buduće vojnike, dočasnike i časnike, a uvjeti života kvalitetnijima nego što je to danas. Zahvalio se na  prilici za ovaj posjet jer je neposredan uvid uvijek nužan za bolju informiranost pri donošenju odluka.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da je Hrvatska vojska brand, to je pobjednička vojska koja je uvijek spremna izvršiti sve zadatke što se pred nju postave. Svjesni smo da je proračun vrlo bitan, a proračun Ministarstva obrane posljednjih je sedam-osam godina bio u padu. Nadam se da se će ova Vlada zaustaviti negativan trend obrambenog proračuna, rekao je Krstičevć, i da ćemo korak po korak pokrenuti pozitivan razvoj. Ulaganje u obranu je ulaganje u sigurnost i vlastiti prosperitet, a može pomoći i gospodarskom oporavku Hrvatske.

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da će proračun za obranu u apsolutnom iznosu biti veći. Podsjetio je da je Hrvatska vojska ne samo bila pobjednička u Domovinskom ratu nego da je proteklih godina dokazala da zna odgovorno sudjelovati u međunarodnim misijama, bilo u okviru Ujedinjenih naroda, Sjevernoatlantskog saveza ili Europske unije. "Na neki način smo od primatelja sigurnosti postali, objektivno govoreći, izvoznik i kontributor sigurnosti", utvrdio je Plenković.

Dodao je da ga je general Šundov upoznao s izvrsnim uspjesima, rezultatima i ocjenama koje časnici i dočasnici postižu na međunarodnim vježbama i konkretnom participacijom u mirovnim misijama. Ako sve mjere koje budemo poduzeli počnu davati rezultate, omogućit ćemo veću marginu izdvajanja za proračun obrane u budućnosti, a time i našu bolju interoperabilnost s drugim snagam te, naravno, kvalitetniji život Hrvatske vojske u uvjetima koji zahtijevaju određen kvalitativni pomak naprijed, poručio je Plenković.