Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 11. 2016.

Zakon o javnoj nabavi povećat će transparentnost i fleksibilnost

Premijer Plenković otvorio je 6. sjednicu Vlade s posebnim naglaskom na zakonodavnom okviru koji će poslužiti daljnjem suzbijanju korupcije

Otvarajući 6. sjednicu Vlade, predsjednik Andrej Plenković podsjetio je na sinoć održanu telefonsku sjednicu na kojoj je Vlada odobrila pružanje pomoći Izraelu u gašenju požara. Izvijestio je da su dva kanadera već na putu za Izrael, dodavši da je odluka donesena uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike. Na taj način pokazujemo svoju solidarnost i prijateljstvo s Izraelom, kazao je Plenković.

Osvrnuo se na sjednicu Vlade održanu prošloga tjedna u Vukovaru, izrazivši uvjerenje da je Vlada odlukama i konkretnom financijskom i materijalnom pomoći u iznosu od 60 milijuna kuna pokazala da joj je Vukovar i 25 godina nakon okupacije grada u velikosrpskoj Miloševićevoj agresiji izuzetno bitan i da će se i ubuduće maksimalno angažirati u pogledu gospodarskog oporavka, socijalne revitalizacije i izgradnje grada.

Plenković je nadalje izvijestio da je zajedno s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u subotu posjetio zagrebačku Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj ulici. Tom prigodom sudjelovao je na otvorenju novouređenih prostora Jedinice za intenzivnu njegu i integrirane operacijske sale. „Bitno je da svi skupa učinimo napor kako bi se konačno u Hrvatskoj izgradila nacionalna dječja bolnica sa svim kapacitetima“, naglasio je Plenković i dodao da će to biti jedan od prioriteta u zdravstvu tijekom njegova mandata.

Ocijenio je odličnim službeni posjet Ukrajini, naglasivši da je s Vladinim izaslanstvom Ukrajinu posjetilo i više od 100 gospodarstvenika, koji su sudjelovali na izuzetno uspješnom gospodarskom forumu, a potpredsjednica Vlade Martina Dalić potpisala je tom prigodom tri sporazuma. Premijer Plenković sudjelovao je također na obilježavanju treće obljetnice početka revolucije dostojanstva. „S vrlo čvrstom i jasnom porukom mira savjetodavno smo ponudili Ukrajini iskustva Hrvatske u procesu mirne reintegracije Hrvatskoga Podunavlja“, rekao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković najavio je za ponedjeljak održavanje sjednice Vlade na kojoj će se raspraviti smjernice za izradu proračuna za 2017. godinu i usvojiti paket poreznih zakona za drugo čitanje u Hrvatskome saboru.

Govorio je i o Nacrtu prijedloga zakona o javnoj nabavi, koji je ujedno bio prva točka dnevnog reda današnje sjednice. Istaknuo je da je javna nabava među ključnim područjima u kojima privatni i javni sektor ulaze u financijsku interakciju, pojasnivši da javna nabava u europskim zemljama po svom obujmu predstavlja približno 10–20% BDP-a, dok je u Hrvatskoj 2015. iznosila više od 12% BDP-a. „Premda je i dosadašnji sustav pratio rješenja Europske unije, nerijetko su procesi bili dugi i komplicirani i često su rezultirali otkazivanjima javnih nadmetanja“, rekao je Plenković. Stoga će ovaj zakon ukloniti brojne nedostatke, kazao je, te će transponirati niz novih europskih rješenja na području javne nabave.

Pojasnio je da je cilj ovih europskih rješenja povećanje transparentnosti i fleksibilnosti postupaka te smanjivanje administrativnog tereta, korištenje elektroničke komunikacije i europske jedinstvene dokumentacije o nabavi.

„Jedan od glavnih ciljeva javne nabave je suzbijanje korupcije, stoga je ovaj zakonodavni okvir vrlo važan za Republiku Hrvatsku“, poručio je Plenković i dodao da od tih zakonskih izmjena očekuje korist za sve gospodarske subjekte. Zaključio je da je uvođenje kriterija ekonomski najpovoljnije ponude važan iskorak u području javne nabave.