Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 20. 11. 2016.

Moj posjet Ukrajini znači otvaranje tržišta od 45 milijuna ljudi

Uoči dvodnevnog posjeta Ukrajini predsjednik Vlade Plenković dao je intervju za Jutarnji list u kojem govori o potpori Hrvatske Ukrajini i poboljšanju odnosa između dviju zemalja

Premijer Plenković, koji je kao zastupnik u Europskom parlamentu bio predsjednik Delegacije EP-a za Ukrajinu, u Kijevu će se sastati s premijerom Vladimirom Grojsmanom i prisustvovati Ukrajinsko-hrvatskom gospodarskom forumu, koji organiziraju Hrvatska gospodarska komora i Ukrajinska trgovinsko-industrijska komora.

U razgovoru za Jutarnji list, uoči odlaska u Ukrajinu, premijer Plenković dao je poseban naglasak na gospodarske odnose Hrvatske i Ukrajine koji u budućnosti mogu biti znatno bolji.

Pojasnio je kako ga je u Ukrajinu pozvao predsjednik Vlade Vladimir Grojsman, s kojim je tijesno surađivao kada je Grojsman bio predsjednik ukrajinskog parlamenta, a on predsjednik Delegacije Europskog parlamenta za odnose s Ukrajinom.

Govoreći kako će ovo biti prvi službeni posjet jednog predsjednika hrvatske Vlade Ukrajini,  Plenković je podsjetio kako je Ukrajina prva članica UN-a koja je priznala Hrvatska, a to se često zaboravlja.

Naglasio je kako očekuje prije svega unapređenje političkih i gospodarskih odnosa te trgovinske suradnje Hrvatske i Ukrajine. Dodao je kako je na sjednici Vlade u Vukovaru usvojeno formiranje radne skupine za Ukrajinu, čiji će zadatak biti i prenošenje hrvatskih iskustava Ukrajini kada je riječ o mirnoj reintegraciji, s tehnologijom djelovanja.

"Mi smo članica EU i u tom smislu imamo veliko iskustvo koje može pomoći Ukrajini. Radi se o mnogim aspektima, od koordinacije međunarodne pomoći, koordinacije resora do transformacije pravne stečevine, dakle sve ono što smo i mi prošli", smatra Plenković.

Najavivši da će sudjelovati na Ukrajinsko-hrvatskom gospodarskom forumu, Plenković je rekao da iz Hrvatske dolazi stotinjak gospodarstvenika, a toliko će biti i s ukrajinske strane, što je za Hrvatsku otvaranje tržišta od 45 milijuna ljudi.

Cijeli intervju