Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 4. 9. 2013.

Sutra Odbor za proračun Hrvatskoj odobrava 286.000 eura

Sutra će Odbor za proračun Europskog parlamenta potvrditi dodjelu sredstava Hrvatskoj za štete nastale u prošlogodišnjim poplavama

ep029 sKao član Odbora za proračun zastupnik Andrej Plenković glasovat će za ovu odluku, koja bi trebala biti potvrđena sljedećeg tjedna u Strasbourgu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Odluka se odnosi na sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije za Sloveniju, Hrvatsku i Austriju na ime djelomične naknade štete od poplava u jesen 2012. Iz Fonda solidarnosti ukupno je za sve tri države izdvojeno 14.607.942 €.

»Nakon presedana iz 2011, kada je prethodna Vlada za poplave iz 2010. godine iz Fonda solidarnosti povukla 1.170.000 EUR, ovo je drugi put da Europska unija pomaže Hrvatskoj financijskom kompenzacijom dijela šteta nastalih od poplava u jesen prošle godine. Dijelim stav kolege izvjestitelja Giovannia La Vie, koji je zadužen za ovaj dosje u Parlamentu, da bi procedura mobilizacije EU sredstava trebala biti brža, što je na crti prijedloga Europske komisije iz srpnja ove godine. Dodijeljena sredstva bit će doprinos državnom proračunu za štete nastale u devet županija«, rekao je Plenković.

Hrvatske vlasti procijenile su ukupnu štetu na 11.463 milijuna eura. Poplave su negativno utjecale na lokalno gospodarstvo i životne uvjete stanovnika. No taj je iznos manji od zadanoga praga za velike prirodne katastrofe. U ovom slučaju Hrvatska je – tada još kao pristupajuća država ali susjedna zemlja koja je pogođena istom prirodnom katastrofom – u skladu s uredbom EU postala korisnicom sredstava iz Fonda solidarnosti. Povjerenik nadležan za Fond solidarnosti EU je Johannes Hahn.