Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Vukovar | 18. 11. 2016.

Jedinstvo Hrvatske u Vukovaru poticaj je za budućnost

Predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je zajedno s predsjednicom Republike, predsjednikom Hrvatskoga sabora, članovima Vlade i drugim dužnosnicima te hrvatskim braniteljima i građanima na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991–2016.

Komemorativnim programom pod nazivom »Vukovar – mjesto posebnog pijeteta« u dvorištu Opće bolnice u Vukovaru započelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Premijer Plenković je u izjavi za brojne okupljene novinare istaknuo da je ovaj Dan sjećanja još jedna prigoda za izražavanje duboke zahvalnosti svim hrvatskim braniteljima i onima koji su dali život za modernu Hrvatsku.

"Jedinstvo Hrvatske koje vidimo u Vukovaru je poticaj za djelovanje u budućnosti. Na tom tragu jučer smo održali sjednicu Vlade. U suradnji s gradonačelnikom Ivanom Penavom i županom Božom Galićem nastojat ćemo da godine pred nama iskoristimo za gospodarski i socijalni boljitak svih stanovnika Vukovara - u europskom, tolerantnom duhu i uz sjećanje i pijetet prema žrtvi Vukovara.

Nakon prigodnog programa u dvorištu bolnice, sudionici obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. u tišini i molitvi uputili su se u Koloni sjećanja - križnom putu gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Kolonu sjećanja predvodili su branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara. Deseci tisuća ljudi - u hodnji dugoj 5,5 kilometara - iz dvorišta vukovarske bolnice kroz Gundulićevu i Bolničku ulicu do Županijske, Strossmayerove i Ulice bana Jelačića, došli su do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Ulicama kroz koje je Kolona sjećanja prošla zapaljeno je na tisuće crvenih lampiona.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, kod brončanog spomen-obilježja s vječnim plamenom, premijer Plenković je zajedno s izaslanstvom položio vijenac odavši počast žrtvama u Vukovaru. Molitvu za žrtve iz Domovinskog rata grada Vukovara i za sve žrtve u Domovinskom ratu predvodio je uzoriti kardinal monsinjor Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

Nakon Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. nastavljeno je kod spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari. Premijer Plenković položio je, zajedno s izaslanstvom, vijenac i zapalio svijeću.

Premijer Plenković je zajedno s članovima Vlade pohodio Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar te obišao vanjski postav Memorijalnog centra i izložbu „Bitka za Vukovar".