Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 15. 11. 2016.

Suradnja Vlade i županija bit će na najvišoj razini

Premijer Plenković posjetio je Splitsko-dalmatinsku županiju i održao radni sastanak sa županijskim odborom HDZ-a te se sastao sa županom Zlatkom Ževrnjom

Na sastanku ŽO HDZ-a okupljene su pozdravili predsjednik županijskog odbora Ante Sanader, župan Zlatko Ževrnja i predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić. Uz predsjednika Plenkovića, na sastanku su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane general Damir Krstičević, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar turizma Gari Cappelli te ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

Predsjednik Plenković govorio je o predstojećim lokalnim izborima, aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj te cjelovitoj poreznoj reformi koju je ministar financija Zdravko Marić predstavio u Hrvatskom saboru.

Istaknuo je da je zadovoljan izbornim rezultatima na proteklim parlamentarnim izborima te ocijenio kako i za Split i za županiju HDZ ima sjajne kandidate za pobjedu. "Za Split imam jako dobar osjećaj i ne vidim zašto ne bismo odnijeli pobjedu. HDZ je imao sjajnu kampanju u Splitu i županiji, kao i sjajne ljude koji mogu okupiti sve što HDZ ima oko sebe", poručio je Plenković i pojasnio kako je tom logikom HDZ pobijedio na parlamentarnim izborima jer je okupio sve s desna i desnog centra.

U Splitu se obilježavala 25. obljetnica obrane grada u Domovinskom ratu i razbijanje pomorske blokade Jadrana. U spomen na taj slavni dan, na plaži Kašjuni otkriveno je spomen-obilježje naziva „Spomen i želja“ u sjećanje na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu. Spomenik su otkrila djeca poginulih i umrlih pripadnika 1. obalno-topničke bitnice Kašjuna, a svečanom otkrivanju spomenika nazočio je i premijer Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se i s rektorom Sveučilišta u Splitu i predsjednikom Rektorskog zbora RH prof.dr.sc. Šimunom Anđelinovićem te prorektorima i dekanima Sveučilišta u Splitu, koji su ga upoznali s ključnim razvojnim projektima Sveučilišta.

Nakon sastanka sa županom Splitsko-dalmatinske županije Zlatkom Ževrnjom, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela žalac potpisala je osam ugovora vrijednih gotovo 40 milijuna kuna  kojima će se osigurati dodatna kulturna, turistička i gospodarska vrijednost Splitsko-dalmatinskoj županiji. Uz, to ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević potpisao je pet ugovora o kapitalnoj pomoći lokalnog karaktera.

"Potpisivanje ove dvije skupine ugovora, onih koji se odnose na kulturnu baštinu i onih koji se odnose na kapitalnu potporu, u iznosu od skoro 40 milijuna kuna, predstavlja jedan konkretan signal potpore nizu jedinica lokalne i područne samouprave od strane Vlade Republike Hrvatske. Želimo maksimalno povećati apsorpciju korištenja sredstava iz fondova EU“, rekao je Plenković.

Nglasio je da će Vlada i županija u ovom mandatu surađivati na najvišoj razini i na dobrobit svih žitelja Splitsko-dalmatinske županije.