Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Šibenik | 15. 11. 2016.

Nastavljamo s razvojnim projektima u prometu, turizmu i kulturi

Prilikom posjeta Šibensko-kninskoj županiji premijer Plenković sastao se sa Županijskim odborom HDZ-a, sa županom Goranom Paukom i drugim lokalnim dužnosnicima

Na radnom sastanku sa Županijskim odborom HDZ-a Šibensko-kninske županije, u pratnji brojnih kolega ministara u Vladi, Plenković je naglasio da će se HDZ pod njegovim vodstvom nastaviti profilirati u modernu narodnjačko-demokršćansku stranku: HDZ-ova pozicija je jasna: desni centar! Na skorašnjim lokalnim izborima idemo po još bolji rezultat, preuzet ćemo odgovornost u još više gradova i općina nego što smo to uspjeli 2013. godine, poručio je Plenković.

Istaknuo je važnost cjelovite porezne reforme kao zamašnjaka gospodarskog rasta i otvaranja radnih mjesta te prezentirao njene ključne elemente. Napomenuo je također da se ne smije zanemariti rad stranke sada kada je na vlasti u državi. "Svi ministri i saborski zastupnici moraju vam biti na dispoziciji za kvalitetne projekte koje im predlažete s terena", ocijenio je Plenković.

Po dolasku u Šibenik premijer Plenković sastao se sa županom Goranom Paukom i predsjednikom Županijske skupštine Nediljkom Duićem, s kojima je razgovarao o najvažnijim infrastrukturnim projektima u Šibensko-kninskoj županiji. Posebno su istaknuli važnost kvalitetnog cestovnog povezivanja čemu će doprinijeti izgradnja brze ceste Šibenik – Drniš – Knin. Razgovarali su i o projektu kanala sv. Ante i tvrđavi sv. Nikole, čime je stavljen naglasak na kulturnu baštinu kao važan aspekt za Grad Šibenik i županiju.

Plenković se sastao se i s gradonačelnikom Grada Šibenika Željkom Burićem, koji mu je predstavio projekt izgradnje studentskog kampusa na Palacinu i multifunkcionalne dvorane kina Odeon koja je važna za turizam i kulturu. Razgovarali su i o projektu podzemnih garaža i rekonstrukciji Poljane, čijim bi se uređenjem doprinijelo turističkoj valorizaciji starog grada.

U nazočnosti premijera Plenkovića, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislav Petric potpisali su s ravnateljem Muzeja grada Šibenika Gojkom Lambašom i gradonačelnikom Grada Drniša Josipom Begonjom ugovore za projekte koji su dobili bespovratna sredstva u okviru EU-ovih natječaja za obnovu kulturne baštine. Potpisivanju su nazočili i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar turizma Gari Cappelli.

Nakon potpisivanja ugovora, Plenković je kazao je da je imao priliku čuti od županijskih i gradskih vlasti koji su to ključni projekti za razvoj svih hrvatskih županija, dodavši da su ga župan Pauk i predsjednik županijske Skupštine Duić izvijestili o važnim iskoracima koje Šibensko-kninska županija očekuje u kvalitetnijem cestovnom povezivanju, čime bi se na kvalitetniji način povezali svi žitelji županije i osigurala kvalitetna povezanost i prema Bosni i Hercegovini te olakšao život u Drnišu i Kninu. Dodao je da će razgovarati s nadležnim ministrom mora, prometa i infrastrukture, kako bi se ovi projekti tijekom mandata ove Vlade nastojali unaprijediti, a po mogućnosti i realizirati. Rekao je i da je upoznat s trenutnim stanjem koje se odnosi na Nautički centar Prgin i mogućnost ulaska novih ulagača u taj projekt kako bi se osigurala radna mjesta i nastavio rad brodogradilišta.