Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 15. 11. 2016.

Veći dohodak građanima, rasterećenje poduzetnika i stabilnost proračuna

Predsjednik Vlade Plenković u Hrvatskom je saboru nakon sastanka Kluba zastupnika HDZ-a komentirao donošenje cjelovite porezne reforme, koju je prihvatio saborski Odbor za financije

Plenković je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a predstavio paket od ukupno 15 poreznih zakona, koji je usvojen zajedničkim stavom svih članova Vlade, uključujući kolege iz Mosta.

"Pokazali smo osjetljivost na socijalnu komponentu ovog paketa zakona, dobro smo čuli poruku koju su nam izrekli naši socijalni partneri, dogovorili smo se i s našim partnerima iz Mosta", poručio je Plenković.

Istaknuo je da cjelina reforme ispunjava sva tri postavljena cilja – veći dohodak građanima, rasterećenje poduzetnika te održivost hrvatskoga proračuna i općenito javnih financija. Dodao je kako očekuje kvalitetnu raspravu u Hrvatskom saboru i punu potporu parlamentarne većine ovom paketu koji je tek uvod u daljnje aktivnosti u kontekstu ukupne ekonomske politike Vlade za 2017. godinu.

Govoreći o nastavku rada "Poreznog USKOK-a", Plenković je pojasnio kako je ideja da taj odjel bude dio velike Porezne uprave u kojoj četiri tisuće ljudi radi na otkrivanju poreznih prijevara i sprečavanju pranja novca. "Na ovaj način tzv. porezni USKOK može biti samo manje podložan utjecajima i manipulacijama u odnosu na aktualno stanje, u kojem je ta služba direktno podređena ministru", rekao je Plenković.

Plenković je najavio da će HDZ na glasovanju na Političkoj skupštini EPP-a o stjecanju statusa pridruženog članstva SNS-a biti suzdržan. "Smatramo da SNS, kao vodeća stranka u Vladi Republike Srbije, treba u ovom procesu ispuniti obveze koje se tiču otvorenih pitanja vezanih za poglavlje 23. Ona se odnose na dobrosusjedske odnose i rješavanje niza pitanja za procesuiranje ratnih zločina, rješavanje pitanja koja se odnose na zaštitu manjina te pitanja o Zakonu o regionalnoj jurisdikciji", ocijenio je Plenković.