Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 11. 2016.

Ciljevi su gospodarski rast, zapošlja­vanje i jačanje konkurentnosti

Otvarajući treću sjednicu Vlade, premijer Plenković osvrnuo se na provedbu cjelovite porezne reforme koja je ujedno bila prva točka sjednice

O provedbi Porezne reforme izvijestio ministar financija Zdravko Marić, dok je u nastavku sjednice donesena odluka o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju aktivnosti u vezi s procesuiranjem ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o velikom paketu od 15 zakona, kazao je predsjednik Vlade govoreći o cjelovitoj poreznoj reformi. Glavni su ciljevi toga velikog, cjelovitog paketa porezne reforme gospodarski rast i zapošljavanje, jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, naglašenija socijalna pravednost, poticaj demografskoj obnovi, zadržavanje visokostručnih obrazovanih kadrova u Hrvatskoj, poticaj razvoju obrtništva i poduzetništva te poticaj poljoprivrednicima. Predsjednik Vlade naglasio je da provedba porezne reforme, u koju su svoje znanje utkali brojni stručnjaci, uz rasterećenje poduzetnika i građana kroz snižavanje poreznih stopa, vodi računa i o održivosti javnih financija i održivosti financiranja funkcija lokalne samouprave, a također o ostvarivanju ključnog makroekonomskog cilja, a to je smanjenje deficita na 2% BDP-a u 2017. godini.

Uz pojednostavljenje sustava poreza na dobit, najvažnija je promjena smanjenje opće porezne stope sa 20 na 18%, a za male, i srednje poduzetnike te poljoprivrednike na 12%. Predviđenim izmjenama poreza na dohodak nitko ne gubi, a porezno opterećenje opada za 1,8 milijuna građana, naglasio je premijer.

Za građane koji već danas nisu u poreznim škarama i kojima zbog toga ne možemo podići raspoloživi dohodak predvidjeli smo korekcije u sustavu PDV-a, posebno kroz sniženje poreznih stopa na isporuku električne energije i odvoz otpada, naveo je predsjednik Vlade. "U procesu konzultacije uvažili smo sugestije naših socijalnih partnera, resornih ministarstva i postigli dogovor s partnerima u Vladi. Time smo uravnotežili prijedlog izmjena zakona o PDV-u s dodatno naglašenom socijalnom komponentom“, rekao je. Pojasnio je da to znači da se u ovoj fazi zadržava opća stopa PDV-a, ali i postojeća najniža stopa PDV-a za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige.

„Prijedlog porezne reforme je cjelovit, usmjeren je na ostvarivanje strateških ciljeva Vlade. Stoga vjerujem da on predstavlja prvu i ključnu mjeru u ovoj ranoj fazi našeg mandata za unapređenje ukupne gospodarske situacije u zemlji“, zaključio je predsjednik Vlade.

Osvrnuo se nadalje na summit 16 zemalja srednje i istočne Europe i Kine održan prošlog tjedna u Rigi. Rekao je da se radi o vrlo važnom skupu koji je bitan za odnose Hrvatske i Kine, kao i za odnose svih zemalja u hrvatskom okruženju, ali i za odnos i strateški okvir suradnje između Europske unije i Kine. „Kina, kao rastuća globalna ekonomija, pokazuje velik interes za sve države u ovom dijelu Europe i mislim da je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju u kontekstu suradnje luka i industrijskih parkova u njima važan signal za ozbiljniji angažman Vlade Republike Hrvatske i svih nadležnih resora na unaprjeđenju odnosa s Kinom. Stoga smo donijeli odluku da koordinaciju svih aktivnosti povezanih s tim formatom, takozvanim 16+1, u budućnosti preuzme Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te omogući cjelovito sudjelovanje svih resora u ovoj suradnji“, rekao je predsjednik Vlade.

Što se tiče prve sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća, održane u ponedjeljak, predsjednik Vlade Plenković kazao je da je postignut važan zajednički cilj, a to je da se na partnerski i uključiv način razgovara i sa sindikatima i s poduzetnicima o svim bitnim zakonskim prijedlozima, da taj postupak bude sustavan i pravodoban i da se njihov doprinos poboljšanju zakonskih tekstova nastoji uvažiti u mjeri koja je moguća.

Predsjednik Vlade izvijestio je o tradicionalnom 24. savjetovanju Društva hrvatskih ekonomista u Opatiji, na kojemu je jučer sudjelovao zajedno s ministrom financija Zdravkom Marićem. Svoj govor o ekonomskoj politici Vlade za 2017. godinu smatra referentnim zato što je dao vrlo detaljan okvir svih aktivnosti Vlade u provedbi reformskog programa. „Mislim da to što su se nakon niza godina na jednom takvom skupu našli i predsjednik Vlade i ministar financija i guverner Hrvatske narodne banke potvrđuje ukupno pozitivno gospodarsko ozračje u zemlji“, rekao je predsjednik Vlade, dodavši da u prilog pozitivnim gospodarskim tendencijama idu i pokazatelji Europske komisije, koja je porast BDP-a u 2016. godini procijenila na 2,6%. Izrazio je nadu da će realan rast BDP-a u idućoj godini biti bolji od projekcija Europske komisije, koja u ovom trenutku iznosi 2,5%.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izvijestio je nadalje da je primio gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu te da će se iduća, četvrta sjednica Vlade održati u Vukovaru 17. studenoga, uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Na sjednici Vlade donesena je odluka o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju aktivnosti u vezi s procesuiranjem ratnih zločina u Bosni i Hercegovini. „Učinili smo još jedan institucionalni korak kako bismo učinkovito pružili pomoć Republike Hrvatske svojim državljanima, a nekadašnjim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane protiv kojih se vode kazneni postupci u Bosni i Hercegovini“, kazao je Plenković.

Istaknuo je da će Vlada na taj način ostvariti bolju koordiniranost svih nadležnih resora u aktivnostima kojima je cilj osigurati uvjete za kvalitetnu pripremu obrane i druge pomoći osobama protiv kojih se u Bosni i Hercegovini vode postupci zbog ratnih zločina po zapovjednoj odgovornosti i/ili uz korištenje kvalifikacije o udruženom zločinačkom pothvatu, kao i u drugim postupcima u kojima postoji bitan interes Republike Hrvatske. 

Članovi Povjerenstva bit će predstavnici ministarstava hrvatskih branitelja, obrane, unutarnjih i vanjskih poslova, pravosuđa i predstavnici Ureda predsjednika Vlade, a predsjednik Povjerenstva bit će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.