Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bjelovar | 9. 11. 2016.

Prioritet su gospodarski rast i ravno­mjeran razvoj svih dijelova zemlje

Povodom 27. obljetnice osnutka HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije premijer Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Županijskog odbora HDZ-a, a sastao se i sa županom Damirom Bajsom

Uoči svečane sjednice Županijskog odbora HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije predsjednik Plenković susreo se s proširenim sastavom županijskog odbora stranke. Uz Plenkovića sudjelovali su glavni tajnik stranke i potpredsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik ŽO HDZ-a Miro Totgergeli, predsjednik Savjetodavnog vijeća Vladimir Šeks, koji je prije 27 godina nazočio utemeljiteljskoj skupštini HDZ-a u Bjelovaru te niz drugih stranačkih dužnosnika i članova.

Čestitavši stranačkim kolegicama i kolegama na obljetnici HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije, Plenković je na svečanoj sjednici Županijskog odbora podsjetio kako je HDZ nakon nezavidnog položaja sredinom lipnja, uspio u rekordno kratkom roku prerasti u uvjerljivog pobjednika na parlamentarnim izborima i doći u poziciju preuzimanja odgovornosti za Hrvatsku. "Pokazali smo kapacitet HDZ-a i smjer vodstva stranke da se okrenemo prema budućnosti, prema konkretnim gospodarskim, životnim i socijalnim temama", poručio je Plenković.

Govoreći o nizu izazova pred aktualnom Vladom, Plenković je utvdio kako ima niz zahtjevnih zadaća od kojih je ključno generirati gospodarski rast i razvoj, provesti reforme u ekonomskoj politici, uložiti napor na planu pronatalitetne politike, a koja je osobito važna za ovu županiju. "Upravo ovaj dio Hrvatske, koji u širem smislu spada pod naš Projekt Slavonija, zaslužuje posebnu pozornost u četverogodišnjem razdoblju koje je pred nama", kazao je Plenković.

Napomenuo je kako je Vlada dužna zaustaviti trend iseljavanja, osnažiti našu poljoprivredu i sve ono što je ključno za ovaj dio Hrvatske koji treba osjetiti perspektivu i postati jednako razvijen kao i drugi dijelovi naše zemlje. "Prioritetno smo usmjereni da ovaj dio Hrvatske osjeti perspektivu - da podignemo i ojačamo Slavoniju koja treba postati razvijena kao i ostali dijelovi Hrvatske", rekao je Plenković.

Govoreći o uhićenju pripadnika HVO-a u Orašju, Plenković je istaknuo kako Vlada nastoji riješiti situaciju koja se dogodila u Bosni i Hercegovini. "Moramo djelovati strateški, štititi nacionalne interese, djelovati umirujuće, ali isto tako riješiti ovakve situacije u budućnosti kvalitetnijom suradnjom s vlastima u BiH", poručio je Plenković.

Pojasnio je kako će Vlada pružiti pravnu, konzularnu i financijsku pomoć ljudima od kojih su još neki u pritvoru. Dodao je da će se snažno držati politike hrvatske države da je potpora europskom putu BiH jedini ispravni model za koheziju i održivost zemlje te zaštitu Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Naglasio je da su kultura dijaloga, uključivosti i sprečavanja daljnjih podjela u hrvatskom društvu, kao i usmjerenost na gospodarski i socijalni razvoj, prioriteti ove Vlade i HDZ-a.

"HDZ je čvrsto pozicioniran na desnom centru - to je onaj okvir o kojem sam i govorio u unutarstranačkoj i predizbornoj kampanji, i pokazalo se da je takav pristup polučio uspjeh", zaključio je Plenković. 

Prilikom posjete Bjelovaru, premijer Plenković održao je sastanak sa županom Bjelovarsko-bilogorske županije Damirom Bajsom na temu ključnih projekata za županiju i grad Bjelovar te korištenja fondova EU, razvoju drvne industrije i drugim pitanjima.

Teme