Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 2. 9. 2013.

Komisija će financirati prekvalifikaciju hrvatskih špeditera

U odgovoru članu Europskog parlamenta Andreju Plenkoviću europski povjerenik za zapošljavanje, socijalnu politiku i uključivanje László Andor najavio je financiranje mjera izobrazbe i prekvalifikacije radnika/otpremnika (špeditera) koji su bili tehnološki višak.

andor mZastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković (HDZ) primio je danas odgovor povjerenika Lászla Andora, nadležnog u Europskoj komisiji za zapošljavanje, socijalnu politiku i uključenost, na pitanje (postavljeno 11. 7. 2013) o mogućnostima za pružanje potpore radnicima/otpremnicima u Hrvatskoj nakon pristupanja Europskoj uniji koji su postali tehnološki višak slijedom ukidanja carinskih službi na granici s članicama EU.

Povjerenik Andor naglasio je da je Komisija svjesna izazova s kojima će se hrvatsko tržište rada suočiti nakon pristupanja u Europsku uniju. Kao što je zastupnik Plenković i sugerirao u pitanju, Europska komisija potvrdila je mogućnost financiranja mjera izobrazbe i prekvalifikacije radnika/otpremnika koji su postali tehnološki višak sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF).

Plenković je rekao: »Sad je odgovornost na službama Vlade Republike Hrvatske da nastave s naporima za olakšavanje situacije za radnike/otpremnike nizom mjera koje će dovesti do njihove socijalne uključenosti i zapošljavanja, pri čemu je nužno kvalitetno iskoristiti već odobrenih 60 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda«.

Komisija i Hrvatska trenutno započinju rasprave o ulaganjima u programe koje će podupirati Europski socijalni fond (ESF) u razdoblju od 2014. do 2020. godine. U tom kontekstu razmotrit će se situacija i potencijalne mjere u vezi radnika/otpremnika. U odgovoru se navodi da će se zaposlenicima u otpremništvu omogućit korištenje mjera izobrazbe i prekvalifikacije u okviru aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koje će sufinancirati ESF. Za radnike pojedince ponuđen je niz mogućnosti podrške, a dodatne infomacije moguće je zatražiti od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, nadležnog tijela za operativni program ESF-a u Hrvatskoj.

Cijeli odgovor povjerenika Andora

»Komisija je u potpunosti svjesna izazova s kojima će se hrvatsko tržište rada suočiti nakon pristupanja Europskoj uniji i uslijed globalnih gospodarskih kretanja te ih uzima u obzir. Kako bi se omogućile potrebne prilagodbe na tržištu rada i u obrazovnom sustavu te poboljšala socijalna uključenost i ojačali institucionalni kapaciteti, dostupno je financiranje iz Europskog socijalnog fonda (ESF).

Komisija i Hrvatska trenutačno započinju rasprave o ulaganjima u programe koje će podupirati ESF u razdoblju od 2014. do 2020. Razgovarat će se i o pitanju otpremnika. Zaposlenicima u otpremništvu omogućit će se korištenje mjerama namijenjenima izobrazbi i prekvalifikaciji u okviru mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koje će sufinancirati ESF.

Početkom ožujka 2013. svi regionalni uredi HZZ-a počeli su organizirati sastanke s poslodavcima koji se bave otpremništvom i posjećivati ih. Na temelju pojedinačnog savjetovanja s radnicima koji su proglašeni viškom ponuđen im je niz mogućnosti podrške, a dodatne informacije moguće je zatražiti od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, upravnog tijela nadležnog za operativni program ESF-a u Hrvatskoj.

Regionalni uredi HZZ-a nastavit će s posjetima poslodavcima i aktivnostima mobilnih timova kako bi se utvrdili mogući viškovi radnika u otpremništvu i pružile usluge radnicima na temelju utvrđenih planova.«