Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 4. 11. 2016.

Pravni fakultet dao nemjerljiv doprinos izgradnji hrvatske državnosti

Predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je na proslavi Dana Pravnog fakulteta u Zagrebu i 240. obljetnice najvećeg i najstarijeg pravnog fakulteta u Hrvatskoj

Čestitavši u ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno, svim zaposlenicima, bivšim i sadašnjim studentima te Upravi Fakulteta i Sveučilištu u Zagrebu na ovom velikom jubileju, premijer Plenković podsjetio je na to da se Dan Pravnog fakulteta obilježava kao sjećanje na početak nastave prava na Kraljevskoj akademiji znanosti u Zagrebu, tada u prostorijama na Trgu Sv. Katarine, 4. studenoga 1776. godine.

Istaknuo je da je kroz 24 desetljeća svoga djelovanja Pravni fakultet oblikovao generacije pravnika te je i izravno i neizravno uvelike odredio zakonodavni okvir i smjer Hrvatske.

Kazao je da kontinuitet djelovanja Pravnog fakulteta do danas svjedoči o bogatoj tradiciji ove institucije, ali i o njezinoj uključenosti u srednjoeuropski prostor kontinentalnog pravnog kruga od samog početka djelovanja. "Međunarodna i europska dimenzija pravnog obrazovanja na ovom Fakultetu se uspješno promiče i danas, posebno kroz razgranatu međunarodnu suradnju te program mobilnosti Erasmus", naveo je Plenković.

Pojasnivši kako ga za Pravni fakultet u Zagrebu vežu brojna lijepa sjećanja, Plenković je izrazio zadovoljstvo što je ovdje završio diplomski i poslijediplomski studij, a bio je i predsjednik zagrebačke, hrvatske te europske organizacije Europske udruge studenata prava – ELSA.

"Uspostava učinkovite i stabilne zakonodavne platforme koja će jamčiti pravnu sigurnost, kao i osiguravanje vladavine prava prioritetni su i zajednički ciljevi Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Vlade“, rekao je Plenkvić i naglasio da će pravna država biti temeljni princip djelovanja njegove Vlade.

Podsjetio je kako je u vremenu borbe za neovisnost, međunarodno priznanje i teritorijalnu cjelovitost Hrvatske, Pravni fakultet u Zagrebu dao nemjerljiv doprinos u izgradnji hrvatske državnosti te pravnoj argumentaciji hrvatskih stajališta pred međunarodnom stručnom i općom javnosti. Dodao je da su u procesu pridruživanja Europskoj uniji, ova institucija, njezini djelatnici i bivši studenti dali odlučujući obol u prilagodbi hrvatskog pravnog sustava pravnoj stečevini Europske unije.

Izrazio je uvjerenje da će se Pravni fakultet nastaviti implementirati visoke standarde pravne profesije, koje uspostavlja svojim djelovanjem, u sva područja hrvatskog društva. "Pri tome će imati punu podršku Vlade Republike Hrvatske te Ustavom zajamčenu akademsku autonomiju“, poručio je Plenković.