Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 3. 11. 2016.

Hrvatska će poduprijeti sve branitelje i zaštititi nacionalne interese

Otvarajući 2. sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković izvijestio je o svojem prvom službenom posjetu Bosni i Hercegovini te se osvrnuo na uhićenje desetorice pripadnika HVO-a iz Orašja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je do njegovog prvog službenog posjeta u svojstu hrvatskog premijera Bosni i Hercegovini došlo na tragu jasno određenih prioriteta vanjske politike u mandatu 2016–2020, prema kojima je europska BiH ključan vanjskopolitički prioritet i interes Hrvatske. „Upravo je ukupna pomoć Hrvatske u procesu pristupanja BiH Europskoj uniji te Sjevernoatlantskom savezu bilo u središtu razgovora koje sam imao s predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i s članovima kolegija oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine“, izvijestio je Plenković.

Kazao je i kako je održao razgovore i s crkvenim velikodostojnicima kardinalom Puljićem i biskupom Perićem te reisul-ulemom Kavazovićem.

Plenković je ocijenio da su kazneni postupak i uhićenje deset pripadnika HVO iz Orašja, od kojih su dvojica visoki umirovljeni časnici Hrvatske vojske, pripremani dulje vremena, ali je njihov tajming indikativan. Naglasio je da od trenutka uhićenja održava intenzivnu komunikaciju i sastanke s nadležnim ministrima, glavnim državnim odvjetnikom te ravnateljem SOA-e kako bi prikupio što više podataka o konkretnom slučaju i problematici optužnica za ratne zločine u BiH.  

Poručio je da je naložio ministarstvima vanjskih poslova, hrvatskih branitelja i obrane, unutarnjih poslova te pravosuđa da pribave sve relevantne podatke te osiguraju pravnu, operativnu i konzularnu pomoć uhićenim hrvatskim državljanima s kojima su u kontaktu putem hrvatskog veleposlanstva u BiH. „O slučaju smo obavijestili naše partnere, najviše dužnosnike Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza te prenijeli našu zabrinutost“, istaknuo je Plenković.  

Najavio je da će Vlada na današnjoj sjednici donijeti odluku kojom će imenovati nove članove Savjeta za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima, kako bi se nadležne institucije sustavno koordinirale po ovom pitanju i utvrdile činjenice vezane uz pristup klasificiranim dokumentima. Utvrdio je kako postoji cijeli niz aktivnosti koje su se po ovom pitanju odvijale između nadležnih institucija Hrvatske i Bosne i Hercegovine u razdoblju prije nego što je izabrana aktualna Vlada, koje zbog njihove složenosti tek treba rasvijetliti.  

Plenković je napomenuo da će Vlada zaštititi legitimne interese, ali i ljudska prava svih onih čija u ovom trenutku mogu biti ugrožena. Dodao je da Hrvatska u potpunosti poštuje neovisnost pravosuđa i drži da svi ratni zločini trebaju biti procesuirani, no političke formulacije koje se uključuju u pojedine akte pravosudnih tijela BiH, a sadrže koncept udruženog zločinačkog pothvata u odnosu na RH nisu prihvatljive.

  „Hrvatsko vijeće obrane u teškim vremenima agresije na Bosnu i Hercegovinu osiguralo je zaštitu Hrvata u Bosni i Hercegovini te zaštitilo njezin suverenitet. Neovisnost i teritorijalna cjelovitost Republike Hrvatske branila se ne samo u Hrvatskoj, već i diljem Bosne i Hercegovine'', podsjetio je Plenković.

Zahvalivši se svim hrvatskim braniteljima na njihovoj žrtvi, Plenković je rekao da će Hrvatska učiniti sve da, nakon pobjede u Domovinskom ratu, pruži potporu hrvatskim braniteljima, spriječi pokušaje revizije povijesnih događaja i zaštiti hrvatske nacionalne interese.

Zaključio je da je europska budućnost jedini put za stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine te zalog jednakopravnosti i opstojnosti bosansko-hercegovačkih Hrvata.