Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 27. 10. 2016.

Porezna reforma rasteretit će podu­zetnike i povećati prihode građana

U Dnevniku HTV-a premijer Plenković pojasnio je glavne aspekte cjelovite porezne reforme i stajalište Vlade o INA-i te se osvrnuo na pokop žrtava jugoslavenskoga komunističkog režima iz Hude jame

Premijer Plenković istaknuo je kako je namjera Vlade bila da već prvi dan na prvoj sjednici krene s konkretnim potezom, a to je cjelovita porezna reforma. Ocijenio je kako nije dobro za građane i poduzetnike, ali ni za one koji administriraju porezni sustav, raditi parcijalne reforme, pogotovo u frekventnom razdoblju. "Temeljni je cilj rasteretiti poduzetnike i građanima omogućiti viši dohodak, a to sve skupa treba pridonijeti stabilnosti i održivosti proračuna, javnih financija i gospodarskom rastu", poručio je Plenković.

Plenković je ponovio svoje temeljno stajalište da je INA strateška hrvatska naftna kompanija, važna za energetsku sigurnost RH, ali i gospodarstvo u cijelosti. "Vrlo ću kvalitetno štititi interese hrvatske države i nastojati da se svi nesporazumi riješe, a postoje arbitražni procesi i idemo do kraja s njima", najavio je Plenković.

Pojasnivši kako se ispunjavanje obveza iz međudioničarskog ugovora prije svega odnose na modernizaciju rafinerija u Sisku i Rijeci, Plenković je podsjetio kako je nazvao g. Zoltana Aldotta te dogovorio da se idući tjedan u Vladi održi susret kako bi se temeljito informirali o planovima Uprave INA-e.

Naglasio je da je Vlada homogena i stabilna te će imati jedinstvenu ekonomsku politiku s vrlo snažnim ekonomskim timom. "Mnogo očekujem od svojih kolega da zajedničkim radom pridonesemo svemu što je usmjereno na gospodarski rast i razvoj te nova radna mjesta", rekao je Plenković.

Govoreći o svom odlasku na pokop žrtava jugoslavenskog komunističkog režima 1945., eshumiranih iz stratišta Huda jama u Sloveniji, Plenković je kazao da je sazrelo vrijeme za suočavanje s prošlošću. Pojasnio je kako se brojne informacije koje nisu bile javnosti poznate do 1990. sada otkrivaju i drži da se kao društvo moramo suočiti sa zločinima svih totalitarnih sustava i to sustavno, institucionalno i pravno te pomoći utvrđivanju istine. "Bez istine nema prave pomirbe u društvu i želim da zrelo pristupimo rješavanju tog problema koji opterećuje odnose u društvu i pridonosi podjelama", najavio je Plenković. Dodao je da otvaranje državnih arhiva može biti veliki doprinos da se napravi korak dalje jer bi tako znanstvenici i istraživači mogli pomoći utvrđivanju istine.

Poručio je kako je predstojeći posjet Bosni i Hercegovini još jedno ispunjavanje obećanja iz izborne kampanje. "Hrvatska će pomoći BiH da kvalitetno funkcionira kao država i na njenom putu u Europsku uniju i ono najvažnije, vodit ćemo računa o ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda", istaknuo je Plenković.