Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 10. 2016.

Razdoblje političke stabilnosti pred nama ključno je za gospodarski razvoj

U Dnevniku Nove TV premijer Plenković pojasnio je razloge za uvođenje ministarstva državne imovine i plan cjelovite porezne reforme te se osvrnuo na konverziju švicarskih franaka i tijek migrantske krize

Premijer Plenković istaknuo je da je upravljanje državnom imovinom jedan od bitnih aspekata gospodarskog rasta i kvalitetnog punjenja prihodovne strane proračuna. Dodao je da kolega Goran Marić kao doktor ekonomskih znanosti ima veliko iskustvo i u tom području, a nakon temeljite analize rada prošle Vlade procjena je bila da je upravo upravljanje državnom imovinom bilo jedno od tri temeljne političke stvari koje je ona radila. "Odlučili smo zbog toga Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) transformirati u posebno ministarstvo i na njegovu čelu bit će dr. Goran Marić", naveo je Plenković.

Pojasnio je kako u Vladi ima vrlo snažan ekonomski tim. "Sve aktivnost Vlade koordiniram ja kao predsjednik, a svi kolege će raditi na gospodarskom programu, financijskim aspektima, pripremi proračun i provedbi našeg programa", rekao je Plenković. Dodao je da će Dr. Martina Dalić, dr. Zdravko Marić, dr. Goran Marić i dr. Tomislav Ćorić dati veliki doprinos funkcioniranju Vlade.

Napomenuo je da će prvu sjednicu Vlade imati u četvrtak, a danas je održao neformalni sastanak na kojem je vrlo temeljito tražio od ministara izvještaj o stanju u resorima, planovima do kraja godine i hodogramu za izradu proračuna.

Govoreći o poreznoj reformi, Plenković je stavio naglasak na cjelovit pristup toj reformi te najavio da se ide u reformu poreza na dohodak, poreza na dobit, poreza na dodanu vrijednost i čitavog niza drugih zakona. "Cilj je porezno rasterećenje poduzetnika i povećanje dohotka građanima", naglasio je Plenković. Kazao je da će time povećati broj ljudi koji uopće neće plaćati porez na dohodak i tako se ide u prilog najvećem broju hrvatskih građana.

Objašnjavajući upit koji je Europska komisija poslala upit Hrvatskoj oko konverzije švicarskih franaka, Plenković je utvrdio kako je Vlada  pojasnila sve razloge donošenja zakona o konverziji kredita u švicarskim francima i upozorila na jednu praksu koja nije bila ni pravična ni dobra u komparativnom smislu prema zaštiti potrošača. "Temeljito ćemo se informirati i nastaviti se pripremati za čvrstu i jasnu zaštitu naših interesa", rekao je Plenković.

Podsjetivši da je migrantska kriza bila jedna od ključnih tema Europskog vijeća prošlog tjedna, Plenković je naveo kako je stav Hrvatske da EU zajednički mora štititi vanjsku granicu, a ključ zaštite vanjske granice je granica između Turske i Grčke.

Što se tiče hrvatske granice, istaknuo je da se konzultirao s ministrom Vlahom Orepićem koji ga je izvijestio o svim aktivnostima hrvatske policije kako bi kontrolirala granicu, osobito „zelenu“ granicu prema Srbiji.