Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 21. 8. 2013.

Plenković u emisiji Zoom na televizijskom kanalu Z1

Član Europskog parlamenta Andrej Plenković gostovao je u emisiji na temu odnosa Hrvatske i Europske unije. Govorio je o štetnosti odredbe novog članka 132.a Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije (tzv. »Lex Perković«) koji se odnosi na vremensko ograničenje primjene europskog uhidbenog naloga na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002.

Plenković je istaknuo da je vladajuća koalicija takvom politički motiviranom izmjenom navedenog Zakona u Hrvatskom saboru 28. lipnja 2013. - tj. samo dva dana prije stupanja na snagu Ugovora o pristupanju Hrvatske u Europsku uniju - poslala vrlo lošu poruku članicama Unije i naštetila međunarodnoj vjerodostojnosti Hrvatske u pogledu provedbe preuzetih obaveza i usklađivanja s pravnom stečevinom već u prvim tjednima članstva u EU. Time je izmijenila Zakon na način suprotan onome što je dogovoreno u pristupnim pregovorima i bez konzultacija s Europskom komisijom.

Rekao je da je Hrvatska demokratska zajednica izrazila snažno protivljenje kod donošenja izmjena Zakona te je tom progodom napustila sabornicu. Naglasio je da se ovim potezom potvrdilo da se aktualna vladajuća koalicija nije identificirala s postignućima pristupnih pregovora te da je izmjena Zakona označila kraj europskog konsenzusa među političkim strankama u Hrvatskoj.

Plenković je govorio o mogućim posljedicama za Hrvatsku kao članicu Europske unije, ako Vlada Republike Hrvatske ne ponudi pozitivan odgovor na zahtjev Europske komisije te ukoliko Hrvatski sabor na idućem zasjedanju ne donese odgovarajuće izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji. Uz daljnji politički pritisak, Europska komisija može poduzeti i mjere sukladno čl. 39. Ugovora o pristupanju ukoliko se na odgovarajući način ne provode preuzete obveze u domeni pravosuđa.

U kontekstu očekivanja nalaza predstudije o načinima prometnog povezivanja juga Hrvatske, ponovio je čvrst stav HDZ-a o potrebi izgradnje Pelješkog mosta kao najboljeg rješenja osiguranja teritorijanog kontinuiteta Hrvatske. Govorio je i o radu u Europskom parlamentu te uključivanju velikog broja mladih ljudi kao asistenata zastupnicima HDZ-a u Bruxellesu, Zagrebu i svim županijama.