Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 10. 2016.

U Saboru usvojeni zakoni radi uspostave učinkovite i stabilne Vlade

Mandatar za sastavljanje Vlade Andrej Plenković predstavio je zakonski paket koji je usmjeren na uspostavu učinkovitog sustava državne uprave i provedbu Vladina programa

Nakon konstituiranja devetog saziva Hrvatskog sabora, na radnom dijelu sjednice mandatar Plenković predstavio je u ime Kluba zastupnika HDZ-a paket od četiri zakona usmjerenih na uspostavu učinkovitog sustava državne uprave, sastavljanje stabilne Vlade i provedbu njezinog programa. Plenković je najavio da će Vlada prema novom ustroju imati 19 ministarstava umjesto dosadašnjih 20 te 6 središnjih državnih ureda.

"Formirat će se novo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kako bi se preokrenula nepovoljna demografska kretanja koja negativno utječu na tržište rada, mirovinski sustav te neuravnotežen razvoj svih dijelova Hrvatske", poručio je Plenković. 

Dodao je da se Ministarstvo obrta i poduzetništva pripaja Ministarstvu gospodarstva, a sadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode preuzima upravne i stručne poslove iz područja energetike od Ministarstva gospodarstva te upravne i stručne poslove iz područja vodnoga gospodarstva od Ministarstva poljoprivrede.

Naglasio je da bi se osnovala dva nova središnja državna ureda, Središnji državni ured za šport i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.  "Izdvajanjem športa u zaseban ured riješit će se svi nagomilani prijepori ili će se zajedničkim snagama makar učiniti manje problematičnim", rekao je Plenković. Također je pojasnio da se u ministarstva radi njihove veće učinkovitosti vraća dužnost državnih tajnika.

Teme