Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 10. 2016.

Temelj dogovora s MOST-om: povjerenje, program i svjetonazor

Gostujući u Dnevniku HTV-a, Andrej Plenković govorio je o postignutom dogovoru HDZ-a i MOST-a o formiranju nove stabilne parlamentarne većine i vlade

Podsjetivši na sjednicu Nacionalnog vijeća HDZ-a odmah dan nakon izbora, 12. rujna, na kojem je dogovoren hodogram aktivnosti, Plenković je ponovio kako je HDZ temeljem izbornih rezultata odabrao da mu politički partner u poslijeizbornoj fazi bude MOST. Dodao je kako su ujedno donijeli i odluku da razgovaraju s predstavnicima nacionalnih manjina te da usporedno, ukoliko postoje drugi zastupnici izabrani u Hrvatski sabor koji su spremni dati potporu HDZ-u, vode i taj dijalog.

"Dogovorili smo se s kolegama iz Mosta, kao partnerima u budućoj Vladi, prije svega, na temelju povjerenja te programske i svjetonazorske bliskosti", kazao je Plenković.

Pojasnio je kako su postigli i određene kompromise kada je riječ o ustroju i sastavu Vlade, prema kojem će MOST imati četiri člana Vlade. Napomenuo je da je dogovoren i model rotacije predsjednika Hrvatskog sabora - prve dvije godine Most, a druge dvije HDZ.

"Danas su svi članovi Nacionalnog vijeća HDZ-a jednoglasno podržali ovaj dogovor", rekao je Plenković i dodao kako sada predstoji druga faza posla koja se odnosi na sastavljanje Vlade.

Plenković je najavio kako će prvi potez buduće Vlade biti predstavljanje programa zastupnicima u Hrvatskom saboru i hrvatskoj javnosti. "Naš je program fokusiran na budućnost, gospodarstvo, konkurentnost, radna mjesta i demografsku obnovu, a sve su to teme koje će biti detaljno elaborirane u programu Vlade", poručio je Plenković.

Teme