Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 10. 2016.

Očekujem stabilnu i učinkovitu Vladu u partnerstvu s MOST-om

Nakon svečanog prijama u Hrvatskom saboru povodom Dana neovisnosti Andrej Plenković pojasnio je detalje postignutog dogovora HDZ-a i MOST-a o sastavu buduće hrvatske vlade

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, zajedno s čelnikom MOST-a Božom Petrovom, istaknuo je kako je nakon izbora 11. rujna HDZ vodio s MOST-om vrlo temeljite, angažirane, partnerske i prijateljske razgovore te je jučer postignut dogovor o svim bitnim pitanjima koja su na dnevnom redu. Pojasnio je kako su potpuno usuglašena stajališta počevši od sedam točaka koje je Most naveo prije izbora, potom o radu i sastavu Vlade u smislu broja portfelja te rotirajućoj koncepciji na čelu Sabora.

"Dogovoreni model je europsko rješenje, a to je da će prve dvije godine mandata predsjednik Sabora biti gospodin Božo Petrov, a druge dvije godine pripast će predstavniku HDZ-a", kazao je Plenković.

Naglasio je da kompromisi koje su postigli najbolje odražavaju jasnu volju hrvatskih birača i potvrđuju svjetonazorske i programske bliskosti HDZ-a i MOST-a. Zahvalivši kolegi Petrovu i svim njegovim suradnicima na postizanju ovog kvalitetnog dogovora, Plenković je rekao kako očekuje stabilnu parlamentarnu većinu i Vladu.

Napomenuo je kako je ideja da buduću hrvatsku Vladu prije svega sastave članovi HDZ-a i Mosta. Dodao je da će MOST dobiti potpredsjednika Vlade, koji će ujedno biti ministar uprave, a osim toga, pripast će im i ministarstva unutarnjih poslova, pravosuđa te zaštite okoliša i energetike. "Što se tiče broja potpisa, mislim da ćemo ih imati oko 90, a možda čak i više od 90", poručio je Plenković.

Plenković je naveo kako je HDZ, nakon što mu je hrvatski narod dao većinsko povjerenje, jasno odabrao da će prvo pregovarati s MOST-om. "Mogu slobodno reći da smo imali alternative, ali prioritet nam je bio MOST, a to je poruka vjerodostojnosti", zaključio je Plenković.

Teme