Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Kijev | 21. 9. 2016.

U Kijevu s predsjednikom Vlade Ukrajine Groysmanom

Predsjednik parlamentarnog odbora za pridruživanje Europske unije i Ukrajine Andrej Plenković supredsjedao je s kolegom Mikolajem Knjažickim četvrtim sastankom Odbora u Kijevu 20–21. rujna 2016.

Plenković je predvodio izaslanstvo EP-a u kojem su bili zastupnici Tibor Szanyi, Michal Boni, Jaromir Štetina, Kati Piri, Jasenko Selimović i Rebecca Harms. S ukrajinskim kolegama raspravljena je politička, sigurnosna i gospodarska situacija u Ukrajini te je nastavljen međuparlamentarni dijalog o reformama koje se poduzimaju u kontekstu provedbe Sporazuma o pridruživanju između EU-a i Ukrajine. Odbor je usvojio sveobuhvatne zaključke, a supredsjedatelji su održali konferenciju za medije.

Predsjednik Plenković se susreo s predsjednikom ukrajinske Vlade Vladimirom Groysmanom. Tom prigodom ponovio je snažnu potporu EP-a europskom putu Ukrajine. Glavna tema bilo je donošenje odluke na razini EU-a o bezviznom režimu za ukrajinske državljane. Plenković je s tim u vezi najavio izglasavanje pozitivnog izvješća o viznoj liberalizaciji za Ukrajinu na razini Odbora za građanske slobode idućeg tjedna te potom na plenarnoj sjednici EP-a. Kazao je kako EU ne priznaje izbore koji su održani na Krimu za rusku Dumu budući da je riječ o ilegalno okupiranom i anektiranom teritoriju Ukrajine. Založio se za daljnju podršku EU-a Ukrajini u institucionalnom, financijskom i gospodarskom pogledu.

Plenković se susreo i s predsjednikom ukrajinskog parlamenta – Vrhovne Rade – Andrijem Parubijem s kojim je razgovarao o provedbi sporazuma iz Minska te o naporima za mirnu reintegraciju privremeno okupiranih područja Ukrajine, uz želju da se iskoriste iskustva Hrvatske koja je uz potporu međunarodne zajednice mirno reintegrirala hrvatsko Podunavlje. Dogovoren je i nastavak provedbe programa EP-a za potporu Vrhovnoj Radi, a glede jačanja i modernizacije institucija, transparentnosti rada i učinkovite koordinacije poslova vezanih za harmonizaciju zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a.

U Kijevu se Plenković sastao i veleposlanikom RH u Ukrajini Tomislavom Vidoševićem, šefom Delegacije EU-a Huguesom Mingarellijem, predstavnicima OESS-a i čelnicima agencija za borbu protiv korupcije.

Završna izjava i Preporuke usvojene na Parlamentarnom odboru za pridruživanje EU-a i Ukrajine (Kijev, 20–21. 9)

Izjava za medije Andreja Plenkovića