Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 9. 2016.

HDZ vodi računa o političkoj zastupljenosti osoba s invaliditetom

Zajedno s kolegicom Ljubicom Lukačić Andrej Plenković se susreo s predstavnicima udruga i saveza osoba s invaliditetom kako bi predstavio HDZ-ov program za njihovu veću integriranost u društvo

Predsjednik Plenković u Zagrebu je zajedno s kolegicom Ljubicom Lukačić i kandidatima HDZ-a za I. izbornu jedinicu predstavio program HDZ-a za osobe s invaliditetom.

Plenković je istaknuo kako je stvaranje partnerskog odnosa s osobama s invaliditetom, a s ciljem njihove potpune integracije u društvo kroz provedbu posebnih mjera aktivne politike, jedini način koji će osigurati zaštitu njihovih interesa, kao i zastupljenost koju zaslužuju.

"HDZ koji vodim uvijek će skrbiti o većoj političkoj i društvenoj uključenosti osoba s invaliditetom, njihov ravnopravan položaj i veće opcije zapošljavanja", naglasio je Plenković.

Zahvalio se kolegici Lukačić koja izuzetno kvalitetno dugi niz godina radi na boljem pravnom uređenju i operativnoj provedbi svih državnih mehanizama za poboljšanje položaja i integraciju u društvo osoba s invaliditetom.

Pojasnivši kako u Hrvatskoj živi oko 500.000 osoba s invaliditetom, a na razini EU oko 80 milijuna, Plenković je istaknuo kako je zadaća HDZ-a zadržati jaku komponentu društvene solidarnosti, pravednosti i uključenosti te primjenjivati sve međunarodne konvencije i koristiti sredstva iz Europskog socijalnog fonda za kvalitetniji život osoba s invaliditetom.

"Nužno je poboljšati zakonodavni okvir te druge mehanizme koji će omogućiti kvalitetniji obrazovni sustav, punu integraciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom", poručio je Plenković.

Dodao je kako će HDZ osigurati kvalitetniju institucionalnu zaštitu za osobe s invaliditetom za koje drukčija vrsta skrbi nije moguća. "HDZ-ov program je jasan, a otvoreni smo za daljnju partnersku suradnju sa Zajednicom osoba s invaliditetom", kazao je Plenković.