Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 27. 8. 2016.

Realizirat ćemo »Projekt Slavonija« za oporavak sela i zapošljavanje

U intervjuu za Glas Slavonije Andrej Plenković govori o HDZ-ovu političkom »Projektu Slavonija« za gospodarski i socijalni boljitak Slavonije, o planu osvajanja većinske potpore na izborima te potencijalnim političkim partnerima

U razgovoru s novinarom Bojanom Divjakom predsjednik Plenković rekao je da je njegova misija profilirajućeg i transformativnog karaktera za HDZ. "Rezultati se već vide jer sam svojim pristupom politici u potpunosti promijenio ozračje i ton kampanje za Hrvatski sabor", poručio je Plenković i dodao da je HDZ dovršio sveobuhvatan program i sastavio kvalitetne izborne liste s vjerodostojnim kandidatima.

Kazao je kako je njegov glavni cilj dosljedno političko djelovanje koje promovira temeljne vrijednosti HDZ-a kao narodne i stožerne državotvorne stranke, njegujući demokršćanske i univerzalne humanističke vrijednosti.

Analizirajući rad HDZ-ove Vlade, Plenković je podsjetio na to da je zajedno s kolegama zastupnicima iz redova HDZ-a u EP-u javnim pismom apelirao na HDZ-ove saborske zastupnike i vodstvo stranke da ne ruše vlastitu vladu. Naveo je da gospodarski rast ove godine iznosi 2,5%, što je odličan temelj za HDZ-ov programski cilj rasta od 5%. Dodao je i to da je ministar Zdravko Marić, prvi na listi za slavonsku V. izbornu jedinicu, prvi put od 1999. snizio razinu hrvatskog javnog duga, dok je ministar Tolušić u pola godine ostvario sjajne rezultate u korištenju europskih fondova.

"Na listama HDZ-a vidi se promjena i novi smjer, dok je SDP zadržao ključne ljude svoje vlade čiji su rezultati gospodarska stagnacija Hrvatske i poraz na izborima", smatra Plenković. Plenković je naglasio da HDZ ide za tim da na izborima osvoji većinsku potporu birača, a nakon toga je otvoren i za suradnju s MOST-om. Drži da prioritet treba biti politička stabilnost vlade, a pritom je nužno da na njezinu čelnom mjestu bude osoba koja ima izborni i politički legitimitet te jak stranački autoritet. Nemam namjeru pristajati ni na čije ucjene, i od ovog principijelnog pristupa neću odustati, za razliku od Zorana Milanovića, koji je prošle godine bio spreman prepustiti premijersku poziciju, kazao je Plenković. Istaknuo je također da je HDZ decidirano protiv velike koalicije.

Govoreći o lošoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji u Slavoniji, Plenković je rekao da HDZ-ov program sadrži katalog konkretnih mjera za razvoj poljoprivrede kao "projekt Slavonija". "Ukupan broj zaposlenih u poljoprivredi od 2011. smanjen je za 100.000, a nama je cilj u 4 godine 50.000 ljudi vratiti u poljoprivredu", pojasnio je Plenković. Napomenuo je da će HDZ staviti u funkciju sva neiskorištena poljoprivredna zemljišta i povećati korištenje pašnjačkih površina za uzgoj goveda i svinja te donijeti novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Ujedno će ga dodjeljivati, dabati u zakup ili prodavati mladim poljoprivrednicim.

Dodao je da će HDZ u fokus staviti razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te će osnovati agrarnu banku koja će plasirati povoljne kredite za OPG-ove te male i srednje poduzetnike. "Osigurat ćemo da dodjela sredstava za izravna plaćanja i ruralni razvoj iz proračuna Europske unije bude transparentna, u interesu manjih poljoprivrednih gospodarstva, što za vrijeme SDP-ove vlade nije bio slučaj", najavio je Plenković.

Plenković je izrazio uvjerenje da će HDZ u IV. i V. Izbornoj jedinici, u pet slavonskih županija, postići bolji izborni rezultat nego lani i zadobiti veći broj mandata.

Intervju u cijelosti