Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 11. 7. 2013.

Plenković o mobilizaciji Fonda solidarnosti EU

Na sastanku Odbora za proračun Plenković se referirao na izvješća koja se odnose na mobiliziranje sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije u vezi  elementarnim nepogodama koje su u listopadu i studenome 2012. pogodile Sloveniju, Austriju i Hrvatsku

Naglasio je kako su štete od poplava u Hrvatskoj procijenjene na više od 11 milijuna eura, a pogodile su 9 županija i u većini od njih su utjecale na lokalno gospodarstvo i životne uvjete gotovo 800.000 stanovnika.

Rekao je da Hrvatska po drugi put koristi sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije, kao susjedna država u pristupnom procesu u vrijeme nepogode. Napomenuo je da je planirani iznos kojeg Komisija, na prijedlog nadležnog povjerenika Hahna, namjerava mobilizirati iznosi 14,6 milijuna eura, od kojeg će glavnina ići Sloveniji - 14,08 milijuna eura. Plenković je upitao predstavnika Komisije da li postoji mogućnost da se iznos sredstava koji je namijenjen za Hrvatsku (malo više od 250.000 eura), a na osnovi nastalih šteta, eventualno poveća.