Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dubrovnik | 26. 8. 2016.

Proširenje EU-a prioritet je za Hrvatsku, ali uz ispunjavanje kriterija

Andrej Plenković sudjelovao je na međunarodnom skupu Dubrovnik Forum, gdje je na panelu »Geopolitički izazovi« govorio o sigurnosnim izazovima za Europsku uniju, politici proširenja, posljedicama Brexita, transatlantskim odnosima, migracijskoj krizi, situaciji u Ukrajini i drugim temama

Na međunarodnom skupu Dubrovnik Forum u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku EP-a Andrej Plenković govorio je na panelu koji je moderirao ministar Miro Kovač. U panelu su sudjelovali ministri odnosno zamjenici ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Kosova, Mađarske, Austrije, Grčke, Turske, Poljske i Rumunjske, zamjenik američkoga državnog tajnika za europske i euroazijske poslove te bivši savjetnik predsjednika Baracka Obame za nacionalnu sigurnost.

Podsjetivši na to da je Europa desetljećima nakon Hladnog rata uživala u benevolentnom geopolitičkom okružju i relativnoj sigurnosti, Plenković je konstatirao da je danas sigurnosna situacija drastično drukčija. Naglasio je da sigurnosnu i obrambenu politiku EU-a, kao dio Zajedničke vanjske i sigurnosne politike, treba osnažiti kako bi odgovorile na suvremene izazove.

Poručio je da je glavni izvor nestabilnosti ostao terorizam, karakteriziran radikaliziranjem europskih građana, dok je neviđen migracijski pritisak na Europu i schengenski sustav postavio raznolike izazove. Napomenuo je također da su nezakonita aneksija Krima i ino rusko djelovanje u europskom istočnom susjedstvu grubo kršenje međunarodnog prava i poretka koji se gradio desetljećima.

Premda je 2016. godina za Europu 4. godina gospodarskog oporavka, Plenković je ocijenio da se posljedice gospodarske i financijske krize još uvijek osjećaju diljem Europe jer je 22 milijuna građana EU-a nezaposleno, i to je također znatan problem.

Pojasnio je nadalje da će posljedice britanskog izlaska iz EU-a znatjno utjecati na akcije, prioritete i oblikovanje Europske unije u predstojećim godinama. Istaknuo je važnost suradnje s tradicionalnim partnerima EU-a te pozvao na nastavak razvijanja strateških odnosa s SAD-om, posebno glede globalne stabilnosti i dovršetka TTIP-a.

Plenković je sudjelovao u raspravi o politici proširenja EU-a s naglaskom na potporu Hrvatske europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine i ravnopravnosti njezinih konstitutivnih naroda te o otvorenim pitanjima sa Srbijom.  Kazao je da je proširenje EU-a prioritet za Hrvatsku, ali da će od svojih susjeda zahtijevati da ispune europske kriterije i riješe sva otvorena pitanja.

"Srbija pod krinkom primjene zakona o univerzalnoj nadležnosti želi procesuirati hrvatske državljane za kaznena djela na području Hrvatske, što je mjesecima izvor napetosti između dviju zemalja. Taj standard nikada nećemo prihvatiti", zaključio je Plenković.

U cijelosti donosimo izlaganje koje je predsjednik HDZ-a održao na engleskom jeziku.