Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 8. 2016.

Stvorit ćemo poticajan okvir za lakše poslovanje i veće zapošljavanje

U intervjuu za Lider Andrej Plenković predstavio je glavne naglaske HDZ-ova programa za gospodarski rast, zapošljavanje i društvenu pravednost te iznio ključne mjere za stvaranje boljega poslovnog ozračja

U razgovoru s urednikom Lidera Miodragom Šajatovićem i novinarkom Ksenijom Puškarić, predsjednik Plenković je izrazio zadovoljstvo rastom potpore HDZ-u u anketama, ocijenivši da vjerodostojnim djelovanjem HDZ vraća povjerenje hrvatskih birača. Dodao je kako hrvatski birači po sastavu lista mogu vidjeti da HDZ raspolaže s nizom kvalitetnih kandidata i za nekoliko vlada, za razliku od SDP-a koji ide s istim sastavom koji je vodio Hrvatsku 4 godine.

Istaknuo je kako je HDZ stranka okrenuta prema budućnosti, koja poštuje i našu prošlost, a usmjerena je na sustavan rad na povećanju kvalitete života hrvatskih ljudi, koji je moguć stvaranjem uvjeta za uspješno poslovanje, smanjenjem poreznog opterećenja te provedbom kršćanskog načela solidarnosti i brige za svakog čovjeka.

Najavio je da će HDZ biti otvoren za suradnju s MOST-om i drugim strankama na programskoj i svjetonazorskoj osnovi. Uvjeren je da će nakon izbora HDZ biti najjača stranka, što joj daje pravo da u postizbornoj koaliciji ima predsjednika vlade iz svojih redova.

Govoreći o svojim gospodarskim ciljevima, Plenković je rekao kako će HDZ u prvom redu raditi na povećanju proizvodnje i izvoza roba, te poduzimanju reforme javne uprave i pravosuđa, kao i reforme obrazovanja i znanosti koje treba povezati s gospodarstvom.

Napomenuo je kako se HDZ zalaže za socijalno tržišnu ekonomiju koja promiče poduzetništvo i privatni sektor kao temelj razvoja ekonomije, uz kontinuiranu brigu za građane kroz očuvanje i jačanje njihovih prava. "Zato će HDZ poduzeti cjelovitu poreznu reformu koja ide za rasterećenjem poduzetnika i građana", kazao je Plenković.

Smatra kako u Hrvatskoj nije problem u mentalitetu nego u vodstvu koje mora imati jasnu viziju, plan i ciljeve te znanje i iskustvo za provedbu.

Ključnim je ocijenio olakšavanje rada i stvaranje boljih poslovnih uvjeta za rad poduzetnika, koji su pokretači razvoja i zapošljavanja. "U poslovnoj zajednici i sindikatima vidim partnere u ispunjavanju zajedničkog cilja da Hrvatsku učinimo uspješnom ekonomijom i boljim mjestom za život, a na korist radnicima", kazao je Plenković.

Komentirajući rad Hrvatske narodne banke, Plenković drži da HNB kao čuvar monetarne i financijske stabilnosti Hrvatske u budućnosti treba odigrati znatno aktivniju ulogu u sprječavanju kriza, dok će HDZ poštivati neovisnost njegovog rada. Istaknuo je kako će razvoj poljoprivrede biti glavni fokus HDZ-a te će se promijeniti Zakon o poljoprivrednom zemljištu i neiskorišteno zemljište staviti u funkciju. Dodao je i da će stanovi u vlasništvu države i lokalnih jedinica biti dio nove populacijske politike i skrbi o djeci i mladima, kao i dio socijalne politike kojom će se iskorijenjivati siromaštvo.

Kazao je da će HDZ iz nastavka privatizacije isključiti strateška društva u području javnih dobara ili nekih infrastrukturnih poduzeća."Vrlo smo jasno komunicirali da je neophodno restrukturiranje javnih poduzeća i podizanje konkurentnosti i vrijednosti poduzeća", naveo je Plenković.

Govoreći o INA-i, Plenković je rekao da će se HDZ zalagati za nastavak arbitražnog postupka s MOL-om jer je i samim ugovorom ona predviđena kao način rješavanja sporova među dioničarima. "Za mene je INA tvrtka od strateške važnosti za Hrvatsku i našu energetsku neovisnosti i inzistirat ću prije svega na zaštiti nacionalnih interesa", naglasio je Plenković.

Napomenuo je kako će Vlada i javni sektor biti odgovorni za kreiranje uvjeta za bolje poslovanje privatnog sektora. "Cilj nam je stopu zaposlenosti sa sadašnjih 60 posto podići na 68 posto, a to je 180.000 novih radnih mjesta", poručio je Plenković te pojasnio u kojim industrijskim granama ima prostora za nova zapošljavanja.

Plenković je podsjetio kako se za vrijeme HDZ-ove vlade udio duga u BDP-u po prvi put počeo smanjivati te je proračun na razini primarnog suficita. "Provedbom mjera ekonomske politike iz našeg programa nastavit ćemo sa smanjivanjem duga i deficita temeljem većih prihoda koji će biti rezultat gospodarskog rasta i mjera suzbijanja sive ekonomije", najavio je Plenković.

Intervju u cijelosti