Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 10. 7. 2013.

U Bruxellesu predstavljena hrvatska kultura i književnost

Povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju zastupnik Andrej Plenković je u suradnji s knjižnicom Europskog parlamenta organizirao razgovor posvećen hrvatskoj kulturi i književnosti

ep023 s

Govornici su bili akademik Ante Stamać, tajnik Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, i Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika.

Plenković je naglasio kako je za ukupno funkcioniranje europskog projekta kultura jedna od najvažnijih sastavnica koja povezuje i približava europske narode te pridonosi međusobnom razumijevanju i poštivanju različitosti. Kazao je da je namjera današnjeg susreta približiti hrvatsku književnost i kulturu europskim kolegama.

Na početku je govorila zastupnica Doris Pack, predsjednica Odbora za kulturu, te se osvrnula na svoju višegodišnju suradnju s Hrvatskom uz uvažavanje naše kulturne baštine. Na skupu su sudjelovali i hrvatski zastupnici Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Davor Ivo Stier, Ruža Tomašić i Nikola Vuljanić. Pozdravnu riječ održao je i direktor knjižnice Alfredo de Feo, a nazočno je bilo 70-ak sudionika.

Akademik Ante Stamać je u izlaganju na temu ˝Hrvatska kultura kao susretište različitih kulturnih utjecaja˝ govorio o stalnim i promjenjivim kategorijama hrvatske kulture. Stalne su rezultat 6 nataloženih jezika tijekom povijesti, a promjenjive su susjedne kulture koje su ostavljale svoje utjecaje (mediteranska, srednjoeuropska, panonska i zapadno-balkanska).

Božidar Petrač dao je presjek hrvatske književnosti od Bašćanske ploče do naših dana, naglašavajući kako se hrvatska književnost u svim razdobljima svojega trajanja oslanjala na kretanja u europskim književnostima.